Zapadne zemlje optužile Rusiju za obaranje satelitskog interneta u Ukrajini

Objavljeno:11.05.2022 - 13:45
A A A Times Arial

Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Kanada, Estonija i Evropska unija su optužile Rusiju da stoji iza masivnog sajber napada na satelitsku internet mrežu uslijed koje je desetine hiljada modema isključeno sa interneta na početku ruske ivazije u Ukrajini.Digitalni napad na Viasat-ovu (VSAT.O) KA-SAT mrežu krajem februara dogodio se baš kada je započela ruska invazija na Ukrajinu. Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je cilj sajber napada bio “da poremeti ukrajinsku komandu i kontrolu tokom invazije, a te akcije su imale uticaj na druge evropske zemlje”.

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss istakla je da je hakiranje satelitskog interneta bilo “namjerno i zlonamjerno” a Vijeće EU je saopćilo da je to uzrokovalo “neselektivne prekide komunikacije” u Ukrajini i nekoliko zemalja članica EU.

Kako piše Reuters, ovo je bio javno najvidljiviji sajber napad koji je izveden od ruske invazije na Ukrajinu do sada, dijelom zato što je imao neposredne posljedice za korisnike satelitskog interneta širom Evrope i zato što su modemi koji su pogođeno često morali biti zamijenjeni.