Putin: Naši vojnici se u Donjecku i Lugansku bore za oslobađanje od nacističke prljavštine

Svijet
Putin: Naši vojnici se u Donjecku i Lugansku bore za oslobađanje od nacističke prljavštine
.

Vladimir Putin uputio je čestitke povodom predstojećeg 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, posebno odajući priznanje ruskim vojnicima na frontovima u Donjecku i Lugansku.

Putin je čestitao Dan pobjede liderima i narodu Azerbejdžana, Jermenije, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana, Moldavije, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Abhazije, Južne Osetije, te regijama Donjeck i Lugansk, kao i narodu Gruzije i Ukrajine.

U svojoj čestitci, predsjednik Rusije posebno ističe da na današnji dan odajemo priznanje i poštovanje ratnicima i domaćim radnicima, koji su slomili nacizam po cijenu nebrojenih žrtava i nevolja, prenosi TASS.

Ruski lider je naglasio da je "danas zajednička dužnost spriječiti restauraciju nacizma koji je donio toliko patnje ljudima različitih država".

"Neophodno je sačuvati i predati našim potomcima istinu o ratnim dešavanjima, našim zajedničkim duhovnim vrijednostima i tradiciji bratskog prijateljstva", rekao je Putin.

Obraćajući se liderima stranih država, Putin je prenio riječi zahvalnosti veteranima, poželio im dobro zdravlje, blagostanje i dugovječnost.

Posebnu čestitku uputio je vojnicima u regijama Donjeck i Lugansk.

"Naši vojnici, baš kao i njihovi preci, zajedno se bore za oslobađanje svog tla od nacističke prljavštine", poručio je Putin ujedno dodajući kako je uvjeren da će pobjeda biti njihova, baš kao 1945. godine.

Putin je istakao da je prije 77 godina, zahvaljujući hrabrosti i herojstvu frontovskih boraca, otpornosti i posvećenosti radnika domobranstva, slomljen nacizam, "koji je nastojao da se porobi Evropu i koja je donio bol i patnju desecima miliona ljuda".

"Nebrojene žrtve, podnesene u ime naše zajedničke pobjede, postale su neophodne za naš život i slobodu. Ovo sjećanje ne smije ostati u zaboravu", naglasio je ruski lider i dodao da, nažalost, nacizam danas "ponovo diže glavu" i nastoji da nametne svoj varvarski, neljudski poredak."

Na kraju, ruski lider je iskreno čestitao Dan pobede ukrajinskim veteranima i građanima Ukrajine, nazvavši to "zajedničkom velikom proslavom". Putin je veteranima poželio duhovnu snagu, dobro zdravlje i dugovječnost, a svim građanima Ukrajine mir i poštenu budućnost.

Izvor:Klix

Ne propustite