Zelenski objavio moćan video za Dan pobjede: "Nikad više? Recite to Ukrajini"

Objavljeno:08.05.2022 - 10:29
A A A Times Arial

Foto: Screenshot: Facebook/Volodomir Zelenskij

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je danas, na dan kad Europa slavi Dan pobjede nad nacizmom, objavio crno-bijeli video snimljen u razorenoj Borodjanki, gradu kod Kijeva koji je potpuno razoren u ruskoj invaziji.

Zelenski u dramatičnom videu povlači paralele između ukrajinske borbe protiv ruske invazije te borbe protiv fašizma i nacizma u Drugom svjetsku ratu, te govori: "Nikad više? Pokušajte to reći Ukrajini". "Na grad su bacali bombe s 250 kilograma eksploziva. On je postao nijem"

"24. februar izbrisana je riče 'nikad'. Bombardirale su je stotine projektila u 4 ujutro. Ukrajinci su čuli strašne eksplozije. Čuli su riječ 'ponovno'. Grad Borodjanka je jedna od mnogih žrtava tog zločina, a iza mene se nalazi svjedok. Ne radi se o vojnom kompleksu ili o skrivenoj bazi, već o jednostavnoj zgradi. Kako ona može predstavljati prijetnju Rusiji?", rekao je Zelenski.

"Ima li što apsurdnije od tog pitanja? Ima. Na grad su bacali bombe s 250 kilograma eksploziva. On je postao nijem, ne može više reći 'nikad više'. Danas ne može reći više ništa. No, ovdje više nisu potrebne riječi, sve je jasno. Samo pogledajte ovu zgradu. Na njoj su nekad bili zidovi, na zidovima fotografije, a na njima ljudi koji su davno prošli pakao rata", dodao je.

"50 muškaraca je poslano u Njemačku na prisilni rad. Neki su spaljeni živi kada su Nijemci zapalili više od stotinu kuća u ovome gradu. 250 muškaraca je poginulo na bojišnici u Drugom svjetskom ratu. Ukupno se oko 1000 stanovnika Borodjanke borilo protiv nacizma kako bi osiguralo da se tako nešto 'nikad više' ne ponovi", rekao je ukrajinski predsjednik.

"U Ukrajini je organizirana krvava rekonstrukcija nacizma"

"Riječ 'nikad' je izbrisana tijekom takozvane specijalne vojne operacije. Čudovišta su krenula s riječi 'ponovno'. Građani su nakon 80 godina ponovno videli okupatore. u Ukrajini je organizirana kr*ava rekonstrukcija nacizma. Fanatična replika tog režima", kazao je Zelenskij.

"Ponovljene su ideje, akcije, riječi i simboli. Ali i takozvani alibi za svetu misiju zla. 'Nikada više' su bile riječi pametnog čovjeka, civiliziranog svijeta. No netko je promijenio glazbu, iskrivio te riječi s notama sumnje. I to je jasno svim zemljama koje su svjedočile strahotama nacizma", dodao je.

Video možete pogledati OVDJE