PARAFIN PROTIV BOLA U ZGLOBOVIMA: Primijenite terapiju protiv artritisa kod kuće, kao da ste u banji

Zanimljivosti
PARAFIN PROTIV BOLA U ZGLOBOVIMA: Primijenite terapiju protiv artritisa kod kuće, kao da ste u banji
-

Parafin možete upotrebiti protiv bola u zglobovima i kod kuće! Evo uputstva za obloge koje pomažu kod artritisa.

Parafinske obloge djeluju blagotvorno na bol i ukočenost zglobova, prije svega šaka i stopala, a ova terapija se često prepisuje i u banjama, protiv tegoba prouzrokovanih artritisom.

 Treba da porazgovarate sa svojim ljekarom prije nego što isprobate parafin, a idealno je da vam, bar prvi put, primjenu pokaže fizioterapeut.

Potrebno vam je oko 1,5 kg parafina i jedna šoljica mineralnog ulja po izboru. Za topljenje parafina je idealno ako imate topilicu, ali oprezno možete da radite i sa dvije šerpe, tako što ćete manju - sa parafinom - uroniti u veću, sa ključalom vodom.

U tom slučaju vam je potreban i termometar (topilice već imaju svoj). Takođe, pripremite i plastične kese ili rukavice, frotire i gumice.

Otopite polako parafin, umiješajte mineralno ulje i dobro promiješajte. Zatim isključite topilicu. 

Temperatura parafina treba da dostigne oko 51-52 C stepena. Ruke (ili noge) treba oprati toplom sapunicom i temeljno osušiti.

Sada opustite jednu ruku pa polako uronite u parafin, oprezno, da ne dodirnete rub šerpe. Neka parafin dođe sve do zgloba (ručnog ili skočnog). Podignite ruku (nogu) držeći je iznad parafina, sačekajte par sekundi da prestane da kaplje taj prvi sloj, pa ponovo uronite. Idealno je da vam neko, pri ovom postupku, pomaže.

Ovog puta dobro pazite da parafin ne dođe do same ivice prvog sloja, jer će inače proći ispod njega i može da vas opeče. Ponavljajte ovakvo "nanošenje" parafina desetak puta. Zatim umotajte ruku (nogu) u plastičnu foliju ili kesu, pa sve prekrijte frotirom i njega pričvrstite gumicama.

Ostavite parafin da deluje oko 20 minuta. Zatim skinite frotir i plastiku pa parafin ogulite i vratite u topilicu. Može se koristiti još mnogo puta, samo pazite da ga poklopite da se ne prlja.

Vodite računa o tome da parafin ne treba da koriste oni koji pate od slabe cirkulacije ili imaju bilo kakve ranice ili osip. Budite veoma oprezni u i nipošto ne ostavljajte parafin na visokoj temperaturi jer se on može i zapaliti.

Izvor: Lepa&Srećna

Ne propustite