St.Louis: Napad na Bosanku zločin iz mržnje

Aktuelno
St.Louis: Napad na Bosanku zločin iz mržnje
Prema navodima policijske uprave u američkom gradu St.Louisu, nakon prošlosedmičnog ubojstva bosanskog imigranta Zemira Begića pojačane su policijske patrole u South Cityju, dijelu St. Louisa gdje živi i radi velika bosanskohercegovačka zajednica.

Prema navodima policijske uprave u američkom gradu St.Louisu, nakon prošlosedmičnog ubistva bosanskog imigranta Zemira Begića pojačane su policijske patrole u South Cityju, dijelu St. Louisa gdje živi i radi velika bosanskohercegovačka zajednica.

Policijske patrole su pojačane na zahtjev pripadnika bh. zajednice u tom gradu.

To nije spriječilo jučerašnji napad na 26-godišnju ženu bosanskog podrijetla koju su trojica mladića Afroamerikanaca izvukli iz automobila, opljačkali je i pretukli, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Pri tome su napadači izvikivali uvrede na račun njenog etničkog podrijetla.

Obaviješten FBI

Policija naziva ovaj slučaj "zločinom iz mržnje".

Šef policije u St. Louisu Sam Dotson je obavijestio FBI o ovom incidentu.

"Prijetili su da će je povrijediti zato što je Bosanka. Ne znamo jesu li odmah znali njezinu etničku pripadnost ili su to shvatili tijekom odvijanja zločina. Ja sam zbog svega toga jako zabrinut tako da slučaj istražujemo kao zločin iz mržnje", izjavio je Dotson za lokalne medije, naglasivši da on i dalje ne vjeruje da postoji sustavni problem da se Bosanci biraju kao žrtve iz mržnje.

Ne propustite