PRIMJETILI STE DA VAM SE POJAVLJUJU STARAČKE PJEGE : To je znak da imate ozbiljan problem sa jednim organom!

Porodica i zdravlje
PRIMJETILI STE DA  VAM SE POJAVLJUJU STARAČKE PJEGE :  To je znak da imate ozbiljan problem sa jednim organom!
Pjege na jetri su uzrokovane viškom melanina.

Pjege na jetri su uzrokovane viškom melanina.

Inače se zovu staračke pjege ili pigmentne mrlje. Obično se pojavljuju nakon 40-50. godine. Nisu opasni po zdravlje. Šta još treba da znamo o mrljama na jetri? Pjege na jetri su uzrokovane viškom melanina. Proizvode ga pigmentne ćelije određene UV zracima. Njihov uticaj može imati takav uticaj na kožu, jer se na mjestima često izloženim sunčevoj svjetlosti nakuplja višak melanocita. Najčešća mesta su lice, dekolte i ruke. Pjege su svijetle i glatke.

Na mjestima gdje se pojavljuju mrlje, koža nije deformisana niti keratinizovana. Međutim, ako je to slučaj, trebalo bi da se obratite dermatologu.

Pjege na jetri - Ublažavanje simptoma

Liječenje staračkih pjega uz pomoć farmakologije nije moguće. Koža nakon promjene boje ne predstavlja pretnju po zdravlje. Mladeži su rezultat dugogodišnjeg sunčevog zračenja, a ne bolesti. Jedina posljedica su problemi estetske prirode.

Međutim, postoje načini da eliminišete mrlje i učinite ih manje vidljivim. Nakon ljekarske konsultacije, možete se podvrgnuti dermatološkim tretmanima:

    dermoabrazija - abrazija epidermisa,
    laserska terapija - uništavanje ćelija koje proizvode melatonin,

Pjege na jetri i alkohol

Suprotno izgledu, naziv pjege na jetri nema mnogo veze sa jetrom. Vidljive promjene na koži usko povezane sa jetrom su, na primjer, posljedica prekomjernog konzumiranja alkohola. Tada se na koži može pojaviti brojna crvenila, uzrokovana pucanjem krvnih sudova . Naziv jetrenih mrlja vezuje se samo za boju organa, koja je slična promjenama na koži (tamno braon).

Takođe se koriste termini pigmentne i staračke pege.

Da li se pjege na jetri mogu spriječiti?

Pojavu mladeža možete spriječiti redovnom upotrebom kreme za sunčanje. Mazanje takve kreme se preporučuje tokom cijele godine, a ne samo ljeti. Sunce proizvodi UV zrake tokom cijele godine, zbog čega je naša koža stalno izložena negativnim uticajima sunca.

Pjege na jetri i trudnoća

Tokom trudnoće, tijelo žene može biti posebno ranjivo. To je uslovljeno hormonskim promjenama. Zbog toga za ovo vrijeme treba posebno voditi računa o svom zdravlju i tenu. Svakodnevno nanosite kremu sa zaštitom na lice i često izložena područja (ruke, dekolte).

Ne propustite