KAD RUSE ZABOLI GLAVA KORISTE CARSKI RECEPT: Potrebna su vam samo ova dva sastojka i bol nestaje MOMENTALNO!

Zdrav život
KAD RUSE ZABOLI GLAVA KORISTE CARSKI RECEPT: Potrebna su vam samo ova dva sastojka i bol nestaje MOMENTALNO!
.

Nrodna medicina ima važno mjesto svakog Rusa. 

Mijenjala su se društvena uređenja, propadala su carstva i režimi, ali nikome nije padalo na pamet da Rusima zabrani da pijvacima čiste krv ili da se čeliče polijevajući ledenom vodom.

Eliksiri za sve ženske boljke

Nijedan ruski dom, kaže doktorica Gušlo Petrić, ne može se zamisliti bez specijalnog metalnog čajnika u kojem se pripremaju okrepljujući napici i ljekoviti biljni čajevi za ublažavanje zdravstvenih tegoba. I svi djeluju. Najveća pažnja u ruskoj narodnoj medicini posvećuje se zdravlju stomaka.

voda

– Na ruskom jeziku stomak znači život, pa je za Ruse zdravlje stomaka oduvijek bilo najvažnije – kaže dr Natalija Gušlo Petrić, anesteziolog, hirudolog i holistički terapeut. U ruskoj narodnoj medicini, objašnjava doktorica, najviše se koriste ovas, pepeo, med, pije se kvas, jedu se velike količine bijelog luka, cvekle i rotkve, a od ovih namirnica spravljaju se i razni eliksiri i melemi… Pečurke su takođe neizostavni dio ruske trpeze, a mnoge vrste koriste se i kao lijek.

voda

– Kad sam bila prehlađena, baka mi je kuhala eliksir od kljukve, biljke koja kod nas raste u močvarama i prepuna je vitamina C – sjeća se. 

– U Rusiji se najčešće spravljaju vitaminski čajevi koji jačaju organizam ili ljekoviti biljni napici od lipe, koprive, bokvice, maslačka, šipka, crnog i zelenog čaja… – kaže doktorka Gušlo Petrić. Sjeća se ogromnog snega u Sankt Peterburgu, on joj nije bio prepreka da svakog dana pliva u bazenu.

medicina1

– Kada bih tražila izgovor da ne odem na sport, mama mi je govorila: „Završi ono što si počela.“ Često sam je pitala zašto me pušta tamo gdje drugi roditelji svoju decu ne bi pustili, a ona bi mi rekla: „Ne želim da te držim pod staklenim zvonom, neću zauvijek biti pored tebe, zato moraš biti spremna za svaku životnu situaciju.“ Sjetila sam se tih majčinih riječi mnogo puta u životu.

medicina2

MOJE TIJELO I DUH OČELIČILA JE LEDENA VODA BIJELOG MORA

Doktorica Natalija Gušlo Petrić rođena je u Sankt Peterburgu, gdje je završila klasičnu medicinu, pa je specijalizirala anesteziologiju. Bavila se akupunkturom i homeopatijom, a onda joj se dogodio sudbinski susret s pijavicama. Ta čudesna mala bića koja liječe ljudski organizam, čiste ga i podmlađuju prisutna su u njenom životu već tri decenije. Ljubav prema jednom Beograđaninu dovela ju je u Srbiju prije više od 25 godina. U Srbiji je postala poznata kao prvi ljekar koji ima certifikat da svoje pacijente liječi pomoću pijavica. Za snagu svog duha i tijela zahvalna je roditeljima, koji su je očeličili još kao bebu.

medicina3

– Moj otac je bio vojno lice, kapetan podmornice, pa se moja porodica u vrijeme mog rođenja zatekla na Bijelom moru. Mama je ljekar, pedijatar i ona je najzaslužnija za snagu mog duha i tijela. Od malih nogu me je čeličila, polivala me je hladnom vodom, davala mi da jedem sladoled na -30 stepeni i nikad nisam bila bolesna. Insistirala je da redovno idem na sport, posebno na plivanje.

lijecenje

MATIČNI MLIJEČ ZA ŠTITNU ŽLIJEZDU

• Stavljajte pod jezik 30 mg matičnog mliječa tri puta na dan pola sata prije obroka.

maticna

• Za bolji rad štitne žlijezde preporučuju se obloge od ovsene vode, koja se pravi tako što se 200 g ovsa kuva u litri vode pola sata. U tu vodu zatim namočite pamučnu krpu, ostavite je da se osuši, pa je suhu stavite na vrat u predelu štitne žlezde i ostavite da obloga djeluje tokom noći.

VALERIJANA PROTIV GLAVOBOLJE

• Skuhajte čaj od valerijane, pa u šolju ubacite aluminijumsku kašiku. Ugrijanu kašiku potom stavite uz onu stranu nosa gdje vas boli glava. Ako vas boli cijela glava, stavite tople kašike sa obje strane nosa.

valerijana

• Domaći sok ili jak čaj od nane pomiješajte sa sirćetom, pa time izmasirajte sljepoočnice i čelo. Ovaj recept osmislio je ljekar cara Vasilija III.

PEPEO – LIJEK ZA LOŠ ZADAH

pepeo1

Rusi vjeruju da je pepeo od drveta breze odličan lijek za bolje varenje i loš zadah, a obloge od pepela koristili su i kod grlobolje i stabilizovanja očnog i arterijskog pritiska. Čaj od pepela pravi se tako što 4 supene kašike pepela stavite u litar ključale vode, dobro promiješate, pa ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga čaj procijedite, pa pijete ili stavljate obloge od njega.

BIJELI LUK NA BOLNI ZUB

• Presijecite čen bijelog luka, utrljate u njega malo krupne soli i stavite na zub koji vas boli.

bijeli-luk1-1
• Za bolesti desni Rusi koriste sok od aloje. Jednu kafenu kašiku mućkaju u ustima tri puta dnevno 30 dana.

RUSI PIJAVICE KUPUJU U APOTEKAMA

Pijavica je 1991. godine upisana u ruski registar lijekova i kupuje se u apotekama. U Rusiji postoji katedra za hirudoterapiju, a pijavice se koriste u bolnicama i hirudocentrima.

pijavice

 -Kada sam počinjala da se bavim hirudoterapijom, bilo je poznato svega 25 fermenata pijavice koji pozitivno utječu na organizam, a danas ih ima više od 500. Kada pijavica obavi svoj posao u terapiji, ona se uništava i zato je zovemo injekcijom života. U Sankt Peterburgu je u njenu čast podignut spomenik – kaže dr Natalija Gušlo Petrić. Šaku latica od cvijeta šipurka ostavite da tokom noći odstoji u hladnoj vodi, pa sutradan stavljajte obloge na oči.

ULJE OD BUNDEVE ZA JETRU

• U mlinu za kafu sameljite 4,5 supenih kašika ovsa. Zalijte ovseni prah litrom proključale vode i ostavite da odstoji preko noći, najmanje 12 sati. Pije se jedna do dvije šolje dnevno jedan sat prije jela, a koristi se dva mjeseca.

budneva

• Rusi za zdravlje jetre koriste i ulje od bundeve. Savjetuju da jednu kašičicu ovog ulja uzimate svakog jutra natašte bar mjesec dana.

Ne propustite