Dugo sjedite? Evo kako ćete jednostavno spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka

Zdrav život
Dugo sjedite? Evo kako ćete jednostavno spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka
,

Bilo da radite na poslu na kojem sjedite osam sati, provodite večer ispred TV-a ili satima igrate videoigre za računalom, danas je lakše no ikad većinu dana provesti sjedeći. Ako vam se to ne čini kao velik problem, u zabludi ste. Osim što je povezano s razvojem nekoliko vrsta raka, sjedenje ima i druge posljedice, koje, doduše, dolaze polako, ali sigurno.

Jedan od najučinkovitijih načina sprečavanja stvaranja krvnih ugrušaka u nogama ili duboke venske tromboze vrlo je jednostavan – češće ustanite i krećite se.

- Savijte i ispružite nožne prste
Velike aviokompanije s razlogom savjetuju svojim putnicima da tijekom leta češće ustanu i kreću se jer će tako spriječiti mogući nastanak krvnih ugrušaka. Dobro je izvoditi i vrlo jednostavnu vježbu – savijte nožne prste koliko god možete gore ili dolje. Ponavljajte dok vam se noge ne umore. Ponovite barem jednom svaka dva sata koje provedete sjedeći.

 - Tresite nogama
Jednostavna vježba koja se može izvoditi i dok sjedite, ali radije ustanite. Ponovite češće tijekom radnog dana.

 - Pijte lijekove za razrjeđivanje krvi
Aspirin ili neki drugi lijekovi za razrjeđivanje krvi mogu spriječiti stvaranje ugrušaka. Međutim, njihovo uzimanje može imati neželjene učinke te vam ih treba propisati liječnik.

5bbf818d-cc40-456c-97b7-4eae0a0a0a67-s-previeworg

Sjedenje je novo pušenje - upozorenje je doktora koje jasno govori o tome koliko je današnji način života, gdje provodimo i duže od osam sati sjedeći, štetan za zdravlje, naročito kada je riječ o uzrokovanju upala u tijelu.

Srećom, šteta se može smanjiti ukoliko se svakih pola sata dignete i prošetate, redovnom vježbom i konzumacijom nekih namirnica.

Bobičasto voće

5bbf8194-cc04-46a1-a3da-4ed40a0a0a67-v3-previeworg

Redovna konzumacija bobičastog voća znatno smanjuje upale u tijelu zahvaljujući vrsti flavonoida koji voću ujedno daje i bogatu tamnu boju. Borovnice imaju najviše tog flavonoida, a takođe su bogate vitaminom C i resveratrolom, sastojcima koji takođe pobjeđuju slobodne radikale koji uzrokuju upale.

Orašasto voće

badem

Najbogatiji biljni izvor vrlo zdravih omega 3 masnoća. Orasi imaju najviše omega 3 masnoća, dok su bademi jedan od najboljih izvora najboljeg antioksidansa - vitamina E, koji štiti ćelije od oksidacije, što je nusprodukt upale. Najzdravija varijanta biće ako pomiješate nekoliko vrsta nezasoljenog orašastog voća i sjemenki.

Ananas

ananas10

Ovo voće sadrži moćan protivupalni enzim bromelain. Svaki dio ananasa sadrži ovaj vrijedan sastojak, ali najveći dio nalazi se u stabljici, koja je prilično nezgodna za jesti. Probajte pomiješati gorkasto meso iz jezgra sa slađim mesom ananasa kako biste maksimalno iskoristili beneficije ove egzotične voćke.

Maslinovo ulje

maslinovo-ulje-i-limuni

Maslinovo ulje suzbija upale sprečavajući proizvodnju enzima COX-1 i COX-2. Najbolja masnoća koju poznajemo takođe smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i pomaže kod mršavljenja, ali samo ako se konzumira pravilno. Zato neka maslinovo ulje bude vaš prvi izbor masnoće kod pripremanja hrane.

Bijeli luk

sirup-beli-luk-djumbir

Brojna istraživanja dokazala su da bijeli luk pomaže i tamo gdje antibiotici ne mogu, a najbolje ga je prije konzumacije zgnječiti kako bi se njegovi ljekoviti sastojci maksimalno aktivirali.

Riba

Amerikanci jedu toliko namirnica bogatih biljnim uljima da prehrana prosječne osobe ima omjer omega 3 i omega 6 20:1, a trebalo bi da bude 1:1. Kako biste povećali unos zdravih masnoća potrebno je smanjiti konzumaciju brze hrane i ulja lošeg kvaliteta te povećati unos omega 3 masnoća. Masna riba, poput lososa, jedan je od najboljih izvora omega 3 masnoća.

Ne propustite