PREŽIVIO 7 INFARKTA I 2 KLINIČKE SMRTI: Ovo je NAJNEOBIČNIJI SIMPTOM koji je ukazao na infarkt!

Porodica i zdravlje
PREŽIVIO 7 INFARKTA I 2 KLINIČKE SMRTI: Ovo je NAJNEOBIČNIJI SIMPTOM koji je ukazao na infarkt!
Poznati novinar i muzički kritičar Petar Peca Popović podjelio je nevjerovatno iskustvo, rijetko i u Evropi, ali i svijetu.

Poznati novinar i muzički kritičar Petar Peca Popović podjelio je nevjerovatno iskustvo, rijetko i u Evropi, ali i svijetu.

Preživeo je sedam infarkta, dvije kliničke smrti i četiri operacije. Ima nekoliko bajpasova, preko deset stentova, a preležao je i kovid 19. Ipak, otkrio je i zašto za njega „nije tako loš ojsećaj – umrijeti“.Popović ima 72 godine, a priču o nesvakidašnjoj borbi za zdravlje počeo je navodeći da je probleme sa srcem prvi put imao pre 39 godina, kao mlad čovjek. Smatra da „infarkt više ne bira“, piše RTS.

„U životu nisam zapalio klasičnu cigaru, vegetarijanac sam 41 godinu, i ne postoji savjet koji sam dobio od doktora kojima ja verujem a da se njega nisam pridržavao. Naučio sam da su svi moji zdravstveni udesi bili kada sam izašao iz stresa. Zvuči malo apsurdno. Ja sam cijeli život nešto radio i uvijek je taj posao bio skopčan sa stresom", rekao je u RTS Ordinaciji Popović, i dodao da je u njegovom slučaju – i genetika imala određenu ulogu.

Govoreći o kliničkoj smrti sa kojom je imao iskustva, i o infarktu sa kojim se „sretao“ više puta, naveo je da su uobičajeni simptomi infarkta koje je imao, bol u lijevoj ruci i lopatici uz teže disanje, ali i oni neuobičajeni – bolovi u središnjem dijelu grudi, pa i kod dijafragme. Kaže da je najnetipičniji bol, kada je riječ o infarktu, imao 2001. godine, kada je cijeli dan imao bol u desnoj ključnoj kosti.

„Kao da vas neka grabulja uhvati i prođe vam ka srcu", objasnio je Popović.

Jednom je, kako kaže, dok je boravio u Kragujevcu imao infarkt, ali je saradnicima s kojima je bio u poslu rekao da rad neće prekidati. Kaže da je znao da je u pitanju bio „blaži vid“.

„Slet za 25. maj“

Popović je nastavio da objašnjava kako je u bolnici doživeo, za jednu noć, dvije kliničke smrti.

„Imao sam sreću što sam umro u bolnici. Da sam umro na drugom mjestu, ne bi me izvukli! Jedanaest minuta je prvi put bilo, i moram da vam kažem da nije loš osjećaj – umrijeti", rekao je poznati novinar.

„Ležao sam, svi su jaukali, i odjednom, onaj bijeli plafon je postao ljubičast, i odjednom bol koji sam imao – nisam imao! I onda su na meni radili slet, kao za 25. maj, njih 11 je skakalo po meni, iz trećeg elektrošoka su me povratili... U svakom slučaju, iz tog jednog liepog osjećaja, ja sam se ponovo vratio u bol“, ispričao je, i dodao da je nakon toga ležao u bolnici još dva i po mjeseca.

Poslje petog infarkta, 2001. godine, otišao je u Hjuston na operaciju kod ljekara koji je operisao predsjednike Buša i Jeljcina. Poslje godinu i po dana je usljedila i operacija u Beogradu kod profesora dr Lazara Davidovića.

„Ta operacija u svijetu traje između osam i devet sati, a profesor Davidović te operiše za manje od pet sati“, kaže Popović i naglašava da „nismo svjesni da u ovoj zemlji, uprkos svim okolnostima i opterećenjima sa kojima je suočeno naše zdravstvo, imamo doktore iznad svih standarda“.„Korona je promijenila cijeli svijet“

„Poslednjih 80 nedelja, naše zdravstvo je u vanrednoj situaciji. Ozbiljni bolesnici ne mogu da dođu do svojih doktora i neophodnih pregleda, korona je promijenila cijeli svijet“, kaže muzički kritičar.

Ističe da je on sa koronom, koju je dobio prošle godine u decembru, imao sreće. Ležao je 12 dana na poluintenzivnoj nezi u KBC Bežanijska kosa.

„Ljudi koji misle da ne postoji korona, koji vjeruju da mogu nevakcinisani proći kroz sve ovo, treba da odu jednu noć da se ušunjaju i da slušaju zvuk te sobe, da slušaju kako se mi mučimo. Čuje se otimanje za vazduh, kašljanje, jaukanje... To je nešto što čovjek nekada mora da čuje da se opameti za svaku bolest“, podjelio je Popović svoje iskustvo.

„Bolest pazi mene, ja pazim nju"

Navodi da je od posjledica usljed zaražavanja koronavirusom, izgubio 26 kolega i prijatelja.

„U svakoj bolesti, morate biti pozitivni i da kažete: Pa i to je za ljude! Mene bi danas bilo sramota da nisam imao koronu, nije loše za biografiju. Zamislite da imate sve što ste imali u životu, a sad nemate koronu", rekao je šaljivo Popović.

Kaže da nije imao klasične simptome za koronu, pa ni povišenu tjelesnu temperaturu, osim jakog bola u leđima, i da je „fraksiparin“ injekcije dobijao 81 dan, usljed, između ostalog, jako visokih vrijednosti za de-dimer.

„Nemam pravo da budem negativan i da se žalim, ja moram da svojim primerom ohrabrim one koji su u dilemi šta da rade, da im kažem da ne treba da se boje svoje bolesti. Ponosan sam na svoju bolest, moja bolest je moj najveći prijatelj. Bolest pazi mene, ja pazim moju bolest, mi se čuvamo“, rekao je Popović i naglasio da ima za koga da se čuva i da je srećan čovjek.

novi.ba/stil.rs

Ne propustite