Elvedin ef. Kavazović za Novi.ba: Bogobojaznost je najbolji regulator čovjekovog odnosa prema životu i najbolji čuvar od posrtanja

Ramazan
Elvedin ef. Kavazović za Novi.ba: Bogobojaznost je najbolji regulator čovjekovog odnosa prema životu i najbolji čuvar od posrtanja
.

Elvedin ef. Kavazović rođen je u Gradačcu, svršenik medrese "Dr. Ahmed Smajlović" u Zagrebu, i Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, te Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Vjerski službenik u Islamskoj zajednici više od 18 godina, kao imam, hatib i muallim radi u džematu Sibovac – Omeragići, MIZ Gradačac. Oženjen s Emirom Kavazović, diplomiranom profesoricom Islamske vjeronauke.

S efendijom Kavazovićem razgovarali smo o mjesecu ramazanu i njegovim blagodatima, kao i odnosima među komšijama.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Poštovani ef. Kavazović, čega se vjernici moraju pridržavati u mjesecu ramazanu i kojim noćima trebaju posvetiti posebnu pažnju? 
Ef. Kavazović: Glavna odlika ramazana je obaveznost posta njegovih dana, taj post je farz, treći od pet islamskih šarta. Post je uzvišenje duše, vježba za ojačanje tijela i podstrekač u činjenju dobra. On je čovjekova zaštita. Post stvara kod postača osjećaj stalnog Božijeg nadzora i tako povećava njegov stid. Bogobojaznost je najbolji regulator čovjekovog odnosa prema životu i najbolji čuvar od posrtanja, skretanja sa staze istine. Tokom ovog mubarek mjeseca treba se posvetiti što više učenju Kur'ana, činjenju dova, istigfara i činjenja što više dobrih djela s kojima će Allah, dž.š., biti zadovoljan. Svaka ramazanska noć je posebna za vjernika. U posljednjoj trećini mjeseca ramazana nalazi se noć Kadr. Tako da posljednjoj trećini mjeseca ramazana trebalo bi posvetiti posebnu pažnju i tragati za mubarek noći Kadr koja je vrijednija od hiljadu mjeseci.

Možete li pojasniti našim čitateljima kako da najbolje iskoriste mjesec posta i pojačanoga ibadeta, čemu nas ramazan zapravo može naučiti? 
Ef. Kavazović: Mjesec ramazan je mjesec strpljivosti, a nagrada za nju je džennet. To je mjesec pomaganja, udjeljivanja, mjesec dobra, darova i poklona. U ovom mjesecu treba raditi četiri stvari: dvije s kojima ćete steći Allahovo, dž.š., zadovoljstvo i dvije kojima ste potrebni i koje su vam neophodne. Dvije stvari kojima ćete steći Allahovo, dž.š., zadovoljstvo su šehadet-svjedočenje da nema drugog Boga osim Allaha, dž.š., i da od Njega oprost tražite. Dvije druge stvari koje su vam neophodne jesu da Allaha, dž.š., molite za džennet i tražite zaštitu od vatre. Trebamo se tokom ovog mjeseca družiti više s Kur'anom, jer je mjesec ramazan  i mjesec objave i nastojati da svoje vrijeme iskoristimo za odlazak u naše džamije na dnevne-namaze i teravih-namaz kako bi zaradili i nagradu obavljanja namaza u džematu. 

Šta vam prvo padne na um kad spomenemo ramazan? 
Ef. Kavazović: Ramazan je poseban mjesec kojem se svake godine iznova radujemo. To je mjesec kada smo Allahovi, dž.š.,  gosti. Imamo često običaj reći da je mjesec ramazan-mjesec posta, teravija, intenzivnog ibadeta, mukabela, mjesec sijela kada  rodbinske-bratske veze postaju čvršće. U konačnici ramazan ako ga ovako doživljavamo, on je preporod za dušu,  adost za vjernička srca i naš svjedok na Sudnjem danu. U mjesecu ramazanu trebamo zaraditi Allahovu, dž.š., milost, oprost i zaštitu od  vatre. Ovaj mjesec je sav od bereketa i ne smijemo propustiti ni jedan trenutak ovog blagoslovljenog mjeseca a da u njemu ne zaradimo nagradu za dobro djelo, milost i oprost Uzvišenog Allaha, dž.š.

278923279-405863911000870-1255165469548134335-n

Kako da na najbolji način ispratimo mjesec ramazan, a da se poslije ne vratimo na stare navike?
Ef. Kavazović: Ramazan je poseban mjesec u kojem se vjernik približava Allahu, dž.š., kroz ibadet posta, namaza, učenja Kur'ana, da svoju dušu očisti od loših navika  i da se duhovno preporodi. Nekada je najteža borba sa samim sobom, sa svojim prohtjevima, slabostima i strastima. Nastojmo da živimo vjerničkim životom i nakon mjeseca ramazana, a ne da se vratimo starim navikama koje su u suprotnosti s našom vjerom. 

Koliko nam danas fale dobri međuljudski odnosi među komšijama, ne samo među vjernicima? 
Ef. Kavazović: Prethodne godine su zbog dešavanja pandemije corona virusa uticale i na našu otuđenost jednih od drugih, i više je to bio sigurosni aspekt udaljavanja i distanciranja jednih od drugih. Ove godine prilike su nešto povoljnije, ali u svakom slučaju mi vjernici trebamo da podstičemo dobre međuljudske i komšijske odnose. Allahov Poslanik, a.s., je u vezi sa komšilukom kazao: “Lijepo postupaj prema svojim komšijama, bit ćeš musliman.“(Tirmizi, Ibn Madže, Ahmed ibn Hanbel)

Naša vjera pravog komšiju opisuje kao osobu koja pomaže svog komšiju ako je u oskudici, koja mu čestita kada postigne neko dobro, koja mu izrazi saosjećanje i pruži utjehu kada ga zadesi nešto loše, koja ga obiđe kada se razboli, koja mu klanja dženazu kada umre i kao osobu koja nikada ne nanosi bol svome komšiji. Allahova milost je iznad zajednice bez sumnje, a svaki musliman ima pri sebi neko dobro i hizmet koji može učiniti drugima. Natječimo se u dobru kako bismo postigli dobro ovog i budućeg svijeta.

I  za kraj, neki savjeti kako izaći na kraj s današnjim izazovima?
Ef. Kavazović: Svako vrijeme nosi određeno iskušenje za sve nas. Najvažnije je da budemo svjesni prolaznosti ovog dunjalučkog života i da vrijeme iskoristimo kako bi na budućem svijetu ono bilo svjedok za nas, a ne protiv nas. Trebamo se truditi da svoj vjernički život nastavimo i tokom ostalih mjeseci. Da ovaj mjesec ispunimo molbama Onome koji nam je blizu, Darovatelju milosti, i Objavitelju Pravog puta, da našu volju ojača i da nam podari snagu da ostanemo dosljedni svoje vjere islama i da to dokazujemo uvijek i iznova i tokom narednih mjeseci, izvršavajući Allahove, dž.š., naredbe i propise i nadajući se Njegovoj milosti i nagradi. Da nas sve Allah, dž.š., pomogne na putu islama i da bude s nama zadovoljan  na budućem svijetu, inša-Allah.

Ne propustite