KAKO DA JEDETE SVE ZA PRAZNIKE, A DA SE NE UGOJITE: Dr Plećević zna rješenje, lakše je nego što mislite

Porodica i zdravlje
KAKO DA JEDETE SVE ZA PRAZNIKE, A DA SE NE UGOJITE: Dr Plećević zna rješenje, lakše je nego što mislite
.

Vaskršnja trpeza će svakako biti bogata i puna na oko lijepih, ali za stomak često teških đakonija. Iskušenje je veliko, ali uz dobar plan odbarne od slatkiša i slaniša, ni umjerenost neće biti nemoguća misija. Kako u njoj uspjeti objašnjava dr Saša Plećević, poznatiji kao dr Filgud.

"Jedite sve što želite, ali vodite računa da budete što umjereniji. Ako vam se za stolom nađe više vrsta mesa, pokušajte da se prije opredijelite za ribu, čuretinu ili piletinu, nego za svinjsko pečenje. Želite li da koliko-toliko ispoštujete pravilan režim ishrane, potrudite se da što manje jedete peciva od belog brašna, a kada je riječ o slatkišima izaberite ona koja su na prirodnoj bazi", savetuje dr Filgud.

Pokušajte da se obuzdate i kada je reč o upotrebi alkoholnih pića, čaša-dvije vina biće sasvim dovoljne. Ipak, jasno je da će malo ko biti toliko jak karakter i da će tokom Vaskršnjih praznika koji se ove godine nadovezuju na 1. maj uspeti da odoli čarima hrane, tako da će svi jesti sve, ali bitno je da se ne prežderavamo i da ne jedemo u kasnim večernjim satima.

Pola sata šetnje

"Ako tokom praznika ne radite, nemojte se sasvim opuštati, već svakog jutra i u kasnim popodnevnim časovima, ako vam zdravstveno stanje dopušta, prošetajte barem po pola sata. Šetnja treba da bude umjerena, što znači da prilikom hodanja ne gubite dah, već da možete normalno da pričate", preporučuje dr Filgud i dodaje:

"Niko vam ne može zabraniti da probate sve đakonije koje će se naći na trpezi, ali ako uspijete da se obuzdate i pojedete polovinu od onoga što ste namheravali, vjerujte, osjjećaćete se mnogo bolje. Ako će vam biti lakše, pomislite i na muke koje ćete izbeći prilikom pokušaja da skinete neželjene kilograme koje ste nakupili tokom samo nekoliko prazničnih dana".

Ne propustite