Hafiz Sinan Letuka za Novi.ba: Kada postanete vjernici Gospodar vas stavlja na ispit iskrenosti, a put do vječnog boravka je pun iskušenja i trnovit

Ramazan
Hafiz Sinan Letuka za Novi.ba: Kada postanete vjernici Gospodar vas stavlja na ispit iskrenosti, a put do vječnog boravka je pun iskušenja i trnovit
,

Magistar hafiz Sinan Letuka rođen je 10. januara 1982. godine u Mostaru, a osnovno i srednje obrazovanje završio je u Jablanici.

Studirao je na Fakultetu političkih nauka, gdje je 2006. godine diplomirao na Odsjeku sigurnost, a pet godina poslije postao i magistar.

Trenutno pohađa doktorski studij na Fakultetu za upravu. Zaposlen u JU TZ KAMPUS KS, kao šef službe za logostičke poslove. 

Otac je dvije djevojčice.

S hafizom Letukom razgovarali smo o njegovom putu ka sticanju časne titule hafiza Kur'ana, ali i ramazanskim temama.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Poštovani hafize, kako je došlo do toga da položite hifz i koliko je potrebno odricanja na tom putu?

Hafiz Letuka: Put do hifza nije nimalo lagan put, i jedino ljubav prema Kur'anu me je vodila do konačnog cilja, a to je završetak memorisanja kompletnog Kur'ana. Iskreno nikad nisam ni razmišljao da jednog dana postanem hafiz, to je tako bilo u početnoj fazi kada sam savladao arapsko pismo i usavršavao pravilno tedžvidsko učenje koje nam je naređeno Kur'anskim tekstom: "...i učite Kur'an po tertilu" (tedžvidu-pravilno). U toj fazi prioritet mi je bilo aktivno savladati pravilno učenje Kur'ana, ali svakodnevno druženje s Allahovom Knjigom stvara u čovjeku jednu ljubav koja postaje iz dana u dan sve veća.

Kome dugujete najveću zahvalnost za samu uputu u vjeru, te za sticanje titule hafiz Kur'ana?

Hafiz Letuka: Najveću zahvalnost za uputu u vjeru i memorisanje Kur'ana dugujem Gospodaru svih svjetova jer ON je taj koji upućuje koga hoće, a ostavlja u zabludi koga hoće. Najveća blagodat za jednog čovjeka na ovom svijetu je upravo uputa od Gospodara svjetova, i to je najveći bingo u životu. Čvjek s uputom je spašen čovjek, čistog razmišljanja, koji svoj život poptuno posvjećuje svome Stvoritelju, poštuje Njegove naredbe i trudi se iz dana u dan da postane bolji vjernik. Naravno, posebnu zahvalnost poslje Gospodara svjetova dugujem mom muhafizu kurra hafizu Ammaru Sadiku koji je ulozio truda i vremena kako bi me preslušao svaki naučeni ajet.

Šta je po Vama presudno za nekog ko želi postati hafiz i šta biste poručili mladim ljudima i onima koji se žele družiti s Allhovom Knjigom?

Hafiz Letuka: Za one koji žele postati hafizi Kur'ana, savjetujem na prvom mjestu da očiste svoj nijet, da uče hifz samo radi Gospodara svjetova, ne radi hvale i neke nagrade, da se ne opterećavaju nekim rokovima i godinama kada će i u kojoj godini postati hafizi, i da na putu učenja ustraju, da se ne predaju jer je Allah na strani strpljivih i voli strpljive i izdržljive.

Hafize, je li nevjernik onaj ko ne posti (mjesec ramazan) iz lijenosti, a redovno obavlja namaz?

Hafiz Letuka: Onaj koji ne posti mjesec ramazan iz lijenosti je veliki griješnik i treba se što prije pokajati Gospodaru svjetova. To je obaveza svakog punoljetnog muslimana i muslimanke koji su zdravi i koji se nađu kod kuće u vrijeme ramazana. Nisam upoznao čovjeka u svom životu da obavlja namaz koji je farz, baš kao i ramazan, a da ne posti. To su dvije apsolutno nerazdvojive stvari. Da zaključimo, onaj koji kaže da vjeruje u Allaha dš.š. a ne posti nije nevjernik već veliki griješnik koji se treba što prije pokajati svome Stvoritelju.

Kako Vi provodite ramazan, tj. možete li nam opisati jedan svoj dan u ovom mubarek mjesecu?

Hafiz Letuka: Moj dan u ramazanu počinje sa sehurom, zatim sabah namazom u džematu. Poslje toga učim svoj dnevni vird koji svaki hafiz uči svaki dan i ponavlja gradivo. Inače se trudim u ramazanu da pručim i ponovim što više Kur'ana jer je ramazan mjesec spuštanja prve objave. Trudim se učiti mukabelu sa svojom braćom u nasoj Vogošćanskoj džamiji kod efendije Muslije Čelikovića gotovo svake godine, malo se družim s ljudima u toku posta ,trudim se čuvati svoj jezik, srce i um da ne bih ugrozio svoj post. I najviše volim iftariti sa svojom porodicim koja mi je na emanetu da ih upućujem i podsjećam na vjeru i njenim propisima. Naravno, poslije slijedi teravija i tako otprilike završava jedan moj dan u ramazanu.

Neki savjet mladima, koji su na početku, tj. kreću klanjati i učiti o svojoj vjeri.

Hafiz Letuka: Savjet mladim ljudima koji su na samom početku u vjeri jeste na prvom mjestu da promijene društvo i da gledaju da se druže s vjernicima i dobrim ljudima. Također, da uče vjeru od vjerskih autoriteta, priznatih, provjerenih i dokazanih, a nakon toga najbitnija stvar za svakoga mladog čovjeka pa i za starije je ISTIQAMA, tj. ustrajati na iskušenjima jer neka znate kada postanete vjernici Gospodar vas stavlja na ispit iskrenosti i put do vječnog boravka je pun iskušenja i trnovit, ali njegov završetak je vječni boravak i uživanje u džennetskim blagodatima. To mora svaki vjernik proći jer je to put svih poslanika pa i našeg Poslanika Muhammeda s.a.v.s. koji nam je prenio Kur'an koji je uputa cijelom čovječanstvu i upustvo kako trebamo proći kroz ovaj kratki dunjaluk.

Vaša ramazanska poruka čitaocima portala Novi.ba?

Hafiz Letuka: Poruka za kraj svim čitaocima portala Novi.ba je kur'anski ajet u kojem Allah dž.š. kaže: "O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost, Allah će sigurno sve grijehe oprositi. On dosita mnogo prašta i On je milostiv...“ (Sura Ez-Zumer, 53. ajet)

Ne propustite