Nakon skandala: Volkswagenovi inžinjeri priznali da su instalirali sporne software!

Automoto
Nakon skandala: Volkswagenovi inžinjeri priznali da su instalirali sporne software!
Nakon skandala koji je pogodio Volskwagen nekoliko inžinjera internim istražiteljima priznalo da je instaliralo sporne softvere koji su omogućili manupulaciju rezultatima emisije štetnih gasova u SAD-u, navode njemački mediji.

Nakon skandala koji je pogodio Volskwagen nekoliko inžinjera internim istražiteljima priznalo da je instaliralo sporne software koji su omogućili manupulaciju rezultatima emisije štetnih gasova u SAD-u, navode njemački mediji. 

Volkswagen je priznao da je do 11 miliona dizel vozila širom svijeta opremljeno sa spornim software-om. 

Prema tvrdnjama inžinjera EA 189 motor koji je Volkswagen razvio 2005. godine nije mogao nikako da bude u skladu sa normama zagađenja, kao i cijenama troškova bez obmane. 

Software koji je VW razvio mogao je primjetiti kada se vrši testiranje izduvnih gasova. Tada bi se software aktivirao i dok se vrši testiranje smanjio bi štetne tvari kako bi one bile u skladu sa zahtjevima regulatora. 

Kada bi software uočio da se automobil kreće, uključio bi normalno izbacivanje štetnih gasova koje je bilo od 10 do 40 puta iznad dopuštenih granica. Međutim, s druge strane ako bi uočio da se automobila testira uključio bi opciju "dyno calibration" što bi rezultiralo propisanim standardima. 

Ne propustite