Besima Borić protiv ujedinjenja SDP-a i USD-a!

Aktuelno
Besima Borić protiv ujedinjenja SDP-a i USD-a!
Vanredni kongres Socijaldemokratske partije počeo je prije više od 5 sati. Simpatizeri partije nestrpljivo očekuju ko bi stranku mogao voditi u narednih godinu dana, do redovnog Kongresa.

Vanredni kongres Socijaldemokratske partije počeo je prije više od 6 sati. Simpatizeri partije nestrpljivo očekuju ko bi stranku mogao voditi u narednih godinu dana, do redovnog Kongresa.

U opticaju je pet kandidata za predsjednika partije, a među njima i Sarajka Besima Borić.

Prisutnim novinarima rekla je da se protivi ujedinjenu SDP-a sa USD-om, strankom nekadašnjeg istaknutog člana SDP-a Mire Lazovića.

- Vidjet ćemo šta će kongres reći danas u vezi sa ovim. Ja ću poštivati volju većine, ali moje mišljenje idalje je da još uvijek nije vrijeme da se ove dvije stranke ujedinjuju, rekla je Borić.

Aktuelni predsjednik stranke, Zlatko Lagumdžija, snažno podržava povratak ''odbjeglih'' SDP-ovih kadrova, koji su prije više od 10 godina oformili SDU, a kasnije i USD.

- Pred nama je danas nekoliko važnih odluka. Dužan sam nešto kazati o tome, a prvo ću reći nešto o sporazumu i ujedinjenju sa Unijom socijaldemokrata. Velikom većinom glasova taj sporazum je prihvaćen. Neki nisu bili za, jer su mene godinama  bespotrebno udarali, ali ja kažem da ovako pokazujemo nešto drugo, kazao je Lagumdžija.

Demantovao je optužbe o ''bošnjačkom'' SDP-u, a dotakao se i ''svojih kadrova'' u partiji, te Mostara.

- Nije mi žao što sam dao svim ljudima šansu iako nisam znao ni ko su oni. Svakome ko ima ambicije da djeluje u SDP-u savjetujem da ne ide u to ako nije spreman primiti niske udarce i riječi. Ovo se odnosi na sve nivoe SDP-a. Kriv sam pod navodnicima, a neki misle i bez navodnika što sam prije 15 godina odbio da budem lider bošnjačkog SDP-a. Kriv sam i što sam se suprostavio OHR-u da stranci ne dobiju BH Telecom i Eronet, kriv sam što nisam prije četiri godine dopustio da podijelimo BiH i Mostaru dodijelimo ulogu stolnog hrvatskog grada, poručio je između ostalog Lagumdžija.

Ne propustite