DA VAM BALKON ILI BAŠTA IZGLEDAJU KAO RAJSKO OSTRVO: Jasmin miriše kao san, a USPIJEVA BAŠ SVIMA!(FOTO)

Praktična žena
DA VAM BALKON ILI BAŠTA IZGLEDAJU KAO RAJSKO OSTRVO: Jasmin miriše kao san, a USPIJEVA BAŠ SVIMA!(FOTO)
.

Rajski cvijet, koji pored predivnog izgleda, savršeno i miriše!

Jasmini su zimzelene ili listopadne penjačice sa upletenim stabljikama. Mogu biti ljetnji ili zimski, sa cvjetovima koji su bijeli, žuti i povremeno crveni i ružičasti

Svi jasmini imaju male cvjetove u obliku zvezda sa slatkim i karakterističnim mirisom. Neki su nježni i pogodni samo za uzgoj u zimskom vrtu ili stakleniku, ali otpornije sorte su savršene za ozelenjavanje zidova ili ograde, pod uslovom da imaju žice koje ih podržavaju. Posadite jasmin negdje na sunčanom, toplom i zaštićenom mjestu, po mogućnosti u blizini mesta za sjedenje da biste uživali u mirisu cvijeća.

Kako uzgajati jasmin

Uzgajajte jasmine u vlažnom, ali dobro dreniranom zemljištu na punom suncu, uz čvrstu potporu kao što su rešetke ili žice. Hranite jednom nedeljno đubrivom ljeti i malčirajte u jesen dobro istrulilim stajnjakom ili lisnom buđi. Skratite nakon cvjetanja.

Gdje uzgajati jasmin

Za najbolje rezultate, uzgajajte jasmin blizu zida ili ograde u vlažnom, ali dobro dreniranom zemljištu na zaštićenom, sunčanom mjestu. Mnoge sorte će tolerisati sjenku, ali najbolje rade na punom suncu.

Sorte na otvorenom se najbolje razmnožavaju iz reznica tvrdog drveta koje se uzimaju zimi

Takođe možete uzgajati jasmin u velikim saksijama.

Kako posaditi jasmin

Iskopajte rupu za sadnju i na dno dodajte dobro truli stajnjak ili kompost. Na teškim zemljištima dodajte pijesak da biste pomogli drenažu. Obezbijedite potporu pomoću ugaonog štapa, koji treba da bude usmeren u pravcu žica ili rešetke za kasniji rast.

Njega jasmina

Hranite jednom nedeljno đubrivom sa visokim sadržajem kalijuma tokom ljeta, vezujući mlade izdanke za njihov oslonac kada treba. Jasmine sa ljetnjim i zimskim cvjetanjem orezujte nakon cvjetanja. U jesen je dobra ideja malčirati oko osnove biljke dobro istrulilim stajnjakom, kompostom ili lisnom buđi.

Obe vrste jasmina mogu se mnogo orezati ako su prerasle svoje prvobitno mjesto za sadnju. Pazite na snažan novi rast da biste se obučili u željeni oblik i prostor. Biljkama će biti potrebno nekoliko godina da ponovo počnu da cvjetaju.

Kako razmnožavati jasmin

Jasmin se može razmnožavati slojevima ili reznicama. Sorte na otvorenom se najbolje razmnožavaju iz reznica tvrdog drveta koje se uzimaju zimi, ali nežne i stakleničke sorte najbolje su od mekog drveta ili poluzrelih reznica koje se uzimaju u proljeće ili ljeto.

Uzgajanje jasmina: rješavanje problema

Jasmine je lako uzgajati bez ozbiljnih problema sa štetočinama i bolestima. Biljke koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru mogu biti sklone štetočinama u staklenicima poput brašnaste bube i crvene paukove grinje , i pazite na lisne uši na otvorenim biljkama.

(Stil)

Ne propustite