DR ALEKSIĆ OTKRIO KAKO DA PREPOZNATE AKO VAS UJEDE ZARAŽENI KRPELJ: Objasnio i zašto ne smijete ničim da mažete

Porodica i zdravlje
DR ALEKSIĆ OTKRIO KAKO DA PREPOZNATE AKO VAS UJEDE ZARAŽENI KRPELJ: Objasnio i zašto ne smijete ničim da mažete
.

Doktor iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju objasnio po čemu se prepoznaje da je krpelj koji vam se zakačio zaražen, ali i odvratnu stvar koja se dešava ako mažete kremu prije nego što se krpelj izvadi!

Topliji proljetni dani period su kada svi više boravimo napolju, ali nismo jedini. Buđenje prirode i bujanje vegetacije znači da se "bude" i krpelji.

"Možemo da kažemo da je sezona krpelja u jeku jer mjeseci april i maj su mjeseci kada je brojnost populacije krpelja najveća na teritoriji Beograda i u Srbiji. To je vrijeme kada vegetacija buja i krpelji kreću da se pare i naravno da traže žrtvu odnosno pacijenta za svoj krvni obrok koji će im omogućiti polaganje jaja i nastavak generacije", rekao je u emisji 150 minuta na TV Prva dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Poznato je da krpelji mogu da prenesu neke bolesti, najčešće Lajmsku, a dr Aleksić je rekao da je "otprilike od 25 do 30 odsto uzroka krpelja sa neke lokacije na teritoriji Beograda je zaraženo", tako da je preporučljiva individualna zaštita kada boravite u prirodi.

Ono što je problematično je da ne možemo unapred da prepoznamo krpelja koji ima bakteriju, ali doktor je objasnio kako da prepoznate ako vas ujede zaraženi krpelj.

"Ono što je bitno je reći da na mjestu uboda zaraženog krpelja ostaje trag odnosno crvenilo koje se koncentrično širi u slučaju da je bakterija ušla u tijelo i to je karakterističan znak za Lajmsku bolest. U svakom slučaju, pri pojavi ih tragova na koži potrebno je potražiti savjet ljekara. Ono što je značajno je da se u tom prvom stadijumu Lajmska bolest može izlečiti jačim ili ovim antibioticima širokog spektra, a ono što je opasno je ako se ne otkrije na vrijeme i ako pređe u hroničnu fazu, znači u fazu dva i fazu tri, kada može izazvati velike probleme jer je to multisistemska bolest, odnosno napada različite organe i može čak dovesti do smrti ako se ne liječi".

Kako je objasnio dr Aleksić, "u slučaju da bakterija uđe u tijelo, taj karakteristični crveni pečat će se razviti od trećeg do 30. dana", pa zatim apelovao na ljude da obavezno pregledaju kožu poslije boravka u prirodi, kako krpelj ne bi prošao nezapaženo.

"Ako je krpelj skinut kako treba, možete ga donijeti u Zavod na pregled da se vidi da li je zaražen bakterijom borelijom i u tom slučaju se javite lekaru i one prepisati odgovarajuću terapiju. Ukoliko se ne otkrije na vrijeme i vi previdite te prve znake crvenila na koži, onda je opasno ako pređe u hroničnu fazu".

On je rekao i da nije preporučljivo da ljudi sami skidaju krpelje, već da je najbolje da odu u zdravstvenu ustanovu gdjje će to obaviti neko stručan. Objasnio je i zašto nije pametno da krpelja mažete nečim – upozoravamo vas, zgadiće vam se:

"Ne preporučuje se nikakvo mazanje krpelja da se spriječi disanje, petrolejom, nekom kremom ili tome slično jer on u tom slučaju može povratiti crevni sadržaj i tako vam ubaciti bakteriju ako nije počeo još da se hrani".

(MONDO)

Ne propustite