Ajdin ef. Terzić za Novi.ba: Ramazan je prilika da ojačamo svoj nefs i gradimo sebe unutar džemata kao korisnog člana zajednice

Ramazan
Ajdin ef. Terzić za Novi.ba: Ramazan je prilika da ojačamo svoj nefs i gradimo sebe unutar džemata kao korisnog člana zajednice
,

Ajdin ef. Terzić je mladi i izuzetno aktivni imam, hatib i mu'allim džemata Dolac na Lašvi, MIZ Travnik. Ajdin, koji je rođen 10. aprila 1987. godine u Travniku je pokretač brojnih aktivnosti na humanitarnom, edukativnom, kulturnom i sportskom planu. Oženjen je suprugom Nejlom, otac sina Davuda i kćerke Sare. 

Ef. Terzić je osoba koja plijeni pozitivnom energijom, željom za radom i brojnim idejama koje realizuje u praksu, a sve u cilju poboljšanja života svojih džematlija, a posebno omladine u Travniku. 
 
U ramazanskom intrevjuu za portal Novi.ba, s Ajdinom ef. smo pričali o ramazanskim aktivnostima u džematu Dolac na Lašvi, radu sa mladima, mjesecu ramazanu, porodičnom životu i uspomenama.
 
Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Poštovani Ajdin ef., za sami početak nam recite protiče ramazan na Dolcu na Lašvi i kakve imate ramazanske aktivnosti u svome džematu?

Ef. Terzić: Ovogodišnji ramazan u odnosu na predhodne dvije godine, godine pandemije, protiče mašallah izuzetno lijepo i hvala dragom Bogu na tome. Naša puna džamija na svim namazima, a i na našim zajedničkim aktivnostima dokaz je koliko su se ljudi poželjeli ramazana i ibadeta u ovom mubarek mjesecu. 

Što se tiče aktivnosti u džematu Dolac na Lašvi, pored redovne mukabele, imamo i predavanja svaki dan 15 minuta prije namaza, prije podne-namaza komentar proučenog džuza, prije ikindije-namaza kazivanje o vjerovjesnicima i prije teravije-namaza komentar hadisa. Redovan obilazak starih i iznemoglih i socijalno-ugroženih džematlija, predavanja istaknutih alima u našoj džamiji, te brojne druge aktivnosti. 

Izzuetno aktivno radite s omladinom, pokrenuli ste cijeli niz aktivnosti. Možete li nas upoznati više o tome, te šta planirate u budućnosti?

Ef. Terziić: Najčasniji poziv na ovom svijetu jeste rad na Božijem putu. Jedan od tih jeste poziv imama, koji pored imamsko-hatibsko-mualimskih obaveza mora imati radne osobine prijatelja, pedagoga, psihologa, savjetnika, roditelja, i to naročito ako želi pridobiti mlade za džemat. Hvala dragom Bogu, džemat Dolac na Lašvi od 2014. godine u svom sastavu ima veliki broj omladinaca koji su od 2015. godine pokrenuli brojne aktivnosti, i  taj kontinuitet traje i dan danas kroz Mrežu mladih MIZ Travnik. Do sada smo organizirali brojne aktivnosti: Marš mira (Nezuk – Potočari), dobrovoljno darivanje krvi u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH, redovna mjesečna posjeta starim i iznemoglim, te socijalno-ugroženim, seminari, predavanja, izleti i mnoge druge aktivnosti.

Cilj nam je da prvenstveno ove aktivnosti koje do sada uspješno organiziramo zadržimo, unaprijedimo ukoliko ima potrebe i da naravno budemo od onih koji će biti korisni članovi društva i zajednice u kojoj živimo. Ovu priliku želim iskoristiti da se zahvalim Medžlisu IZ Travnik na čelu sa glavnim imamom dr. Salihom-ef. Indžićem, na podršci koju dobijamo u organiziranju ovih aktivnosti, te našoj vrijednoj omladini bez koje ovih aktivnosti u ovolikom broju sigurno je da ne bi bilo. 

272655910-3174924716123868-2296854612095292395-n

Kako na najbolji način iskoristiti mjesec ramazan?

Ef. Terzić Ramazan je prilika da se preispitamo i popravimo, tj. popravimo naše stanje na bolje. Negdje sam pročitao da je u ramazanu prilika da se otvore tri kapije:

a) Kapiju srca možemo otvoriti činjenjem dobrih djela: učenjem Kur'ana, postom, sadakom, zekatom, noćnim namazom, dovom jer se dova postača ne odbija.
b) Nebeske kapije možemo otvoriti dovom koju činimo na putu, u zadnjoj trećini noći, između ezana i ikameta, dova onoga kome je učinjena nepravda.
c) Džennetske kapije.

I zaista ko otvori ove tri kapije u toku ramazana, možemo za njega reći da je uspio u ramazanu, da je iskoristio mubarek mjesec ramazan u potpunosti.  

Koliko su nam danas neophodni jedinstvo i sloga u našim džematima, pogotovo u ovim teškim vremenima u kojima se planeta nalazi?

ef. Terzić: Uzvišeni Allah kaže: “Svi se čvrsto Allahovog užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!” (Alu Imran, 103). 

Kurtubi u komentaru ovog ajeta kaže: “Bog naređuje zajedništvo, a zabranjuje cijepanje, jer je cijepanje propast, a zajednica je spas.”

U hadisu Poslanik, s.a.v.s., kaže:''Božija je ruka nad džematom.”

Brojni su primjeri gdje su sloga i jedinstvo u džematu bili pokretači brojnih hairli projekata, koji su za sobom gradili jedinstvo i slogu u tim istim džematima. Posebno u današnjem vremenu, moramo biti svjesni da su nejedinstvo i razilaženje siguran put koji nas vode u  propast i poniženje. Mubarek mjesec ramazan je prilika da ojačamo svoj nefs, te da gradimo sebe unutar jednog džemata kao korisnog člana zajednice. I za kraj, trebamo posvetiti ogromnu pažnju mladima, i kod te omladine razvijati osjećaj za jedinstvo, međusobno potpomaganje, savjetovanje, suživot, jer naša budućnost su mladi. 

Imate li neki ajet koji bi podijelili s nama, a koji vas je najviše oduševio?

Ef. Terzić: Rekao je Allah dž.š.: "O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.“ ( Ez- Zumer, 53)

Uzvišeni Allah je čovjeku dao vremena do posljednjeg trenutka. Čak i da Mu se čovjek vrati u posljednjim trenucima života, primit će njegovo pokajanje.

U citiranom ajetu Uzvišeni Stvoritelj govori o Svojoj veličini, i milosti prema ljudima/robovima. Poručuje ljudima da se okrenu Gospodaru, dok još imaju priliku, da srede svoj život, te da ne gube nadu u Njegovu milost. 

13581974-1764998293783191-1775464208304579305-o

Kako Vi provodite ramazan, tj. možete li nam opisati jedan svoj dan u ovom mubarek mjesecu?

Ef. Terzić: U našoj kući trudimo se supruga Nejla i ja da oživimo te dane i noći, tj. da nisu isti kao ostali. Trudimo se da provodimo ovaj mubarek mjesec ramazan što više u ibadetu, da na našeg sina Davuda i kćerku Saru ostavimo te ramazanske uspomene već od malena, da zna za mubarek mjesec ramazan, šta je on i šta predstavlja, i sama činjenica da se i oni kao djeca trude, te da se zanimaju za post, za džamiju i džemat, govori da smo na dobrom putu, ako Bog da.  

Također, moja supruga i djeca su moja velika podrška na putu hajra koji se čini, i zaista veliko je bogatsvo imati hairli i čestitu porodicu kraj sebe. Oni su ti koji mi daju snagu, da se ide naprijed i da se ide dalje. Molim Uzvišenog da ih obilato nagradi, da našu djecu i naše hanume učini radostima naših očiju i srca... Amin.

Vaša ramazanska poruka čitaocima portala Novi.ba?

Ef. Terzić: Ovo je mjesec milosti i oprosta. Potrudimo se da budemo milostivi jedni prema drugima, posebno prema našim roditeljima, prema našim porodicama, našoj djeci, našim komšijama, našim prijateljima... Potrudimo se da jedni drugima opraštamo, da jedni drugima prelazimo preko loših rječi, djela i postupaka. 

Ne propustite