I danas štrajk radnika UIO, sporiji prelazak granice, ali bez većih gužvi

Bosna i Hercegovina
I danas štrajk radnika UIO, sporiji prelazak granice, ali bez većih gužvi
Radnici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne u Hercegovine i danas su štrajkovali. Kako su najavli, njihov štrajk trajao je od 12 do 14 časova i tako će biti svakog dana do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Radnici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne u Hercegovine i danas su štrajkovali. Kako su najavli, njihov štrajk trajao je od 12 do 14 časova i tako će biti svakog dana do ispunjenja njihovih zahtjeva.Ekipa N1 vrijeme štrajka provela je na Graničnom prelazu Gradiška. Iako bi se, zbog štrajka, mogle očekivati veće gužve i značajnija čekanja na prelazak granice, to danas nije bio slučaj.Radnici Granične policije kažu kako se promet i danas odvija normalno i bez dužih čekanja.

Dvočasovni štajk ranika UIO ogleda se u kontroli sadržaja svakog automobila i teretnjaka koji prelazi granicu. U redovnim okolnostima to se, posebno za privatne automobile, radi po procjeni službenika. U vrijeme štrajka to nije slučaj, pa su na granici kratko zadržani putnici koji su se zatekli u privatnim automobilima kako bi pokazali sadržaj gepeka vozila kojim putuju.

Detaljniju kontrolu u periodu štrajka značajnije su, možda, osjetili vozači kamiona kojima je takav način rada službenika UIO dodatno produžio čekanje na granici i eventualno stvorio dodatni problem u isporuci robe i trci s vremenom.Radnici Uprave štrajkom traže ispunjenje zahtjeva koje su predstavili i juče:

1. Hitno usvajanje Budžeta institucija BiH za 2022. godinu i vraćanje osnovice za obračun plate u institucijama BiH na nivo iz 2008. godine;

2. Izdvajanje zaposlenih u UIO iz Zakona o platama i naknadama zaposlenih u institucijema BiH i donošenje posebnog Zakona o platama i naknadama zaposlenih u UIO;

3. Usvajanje potrebnih odluka od strane Savjeta ministara BiH kako bi svi zapsoleni u UIO imali ista prava, što sada nije slučaj;

4. Ulazak u postupak donošenja Kolektivnog ugovora.

Osnovni je zahtjev za povećanje ličnih primanja zaposlenih koji se nisu mijenjali od 2008. godine uprkos konstantnom povećanju naplate indirektnih poreza.

“Sav višak prihoda svake godine završi u entitetskim kasama, što je dovelo do apsurdne situacije: inspektor u Sektoru za poreze u UIO – stručni saradnik, ima osnovnu platu u iznosu od 998,00 KM, a inspektori na nižim nivoima vlasti zbog rasta prihoda svake godine imaju plate od 1.500,00 KM na više”, saopšio je uz ostali Sindikat zaposlenih u UIO Bosne i Hercegovine.

Ne propustite