Escobar: O građanskoj BiH može se razgovarati nakon pristupa EU

Bosna i Hercegovina
Escobar: O građanskoj BiH može se razgovarati nakon pristupa EU
Gabriel Escobar, posebni izaslanik američke vlade za Zapadni Balkan izjavio je da je Dejtonski mirovni sporazum okvir u kojem će Bosna i Hercegovina ići na putu ka evropskim integracijama i tek nakon što Bosna i Hercegovina postane punopravna članica Evropske unije može se razgovarati o građanskom konceptu uređenja ove države.

Gabriel Escobar, posebni izaslanik američke vlade za Zapadni Balkan izjavio je da je Dejtonski mirovni sporazum okvir u kojem će Bosna i Hercegovina ići na putu ka evropskim integracijama i tek nakon što Bosna i Hercegovina postane punopravna članica Evropske unije može se razgovarati o građanskom konceptu uređenja ove države.Escobar koji je u Zagrebu boravio povodom dvodnevnog Američko-hrvatskog foruma naglasio je da se o mogućem građanskom uređenju Bosne i Hercegovine može razgovarati možda u budućnosti nakon članstva u EU i da do tada ostaje trenutno ustavno uređenje u BiH.

“Dotad je Dayton mapa puta prema europskoj integraciji i to mora i ostati”, rekao je Escobar.

Kako je Escobar objasnio Dejtonski mirovni sporazum nije problem u funkcionisanju BiH naročito u radu njenih institucija koje nisu učinkovite zbog izostanka dobre volje političkog rukovodstva.

„Problem su neodgovorno vodstvo, korupcija, političari koji inzistiraju ostati na vlasti pod svaku cijenu”, naglasio je izaslanik vlade američkog predsjednika Joea Bidena.

Također, Escobar je istakao da je BiH jedna od najkorumpiranijih zemalja u Europi, kao i da se njen privatni sektor smanjio na trećinu BDP-a, što, prema njegovim riječima, ima za posljedicu da BiH ima i najbržu emigraciju od svih zemalja zapadnog Balkana.

„Politički čelnici bi s takvim brojevima u privatnom sektoru bili otpušteni”, ističe Escobar.

Osim toga Escobar je ponovio da vidi nikakvu šansu sukoba u BiH.

Ne propustite