ČUPAVA PITA JE BIO OMILJENI KOLAČ U JUGOSLAVIJI: Ovo je jedan jedini ORIGINALNI RECEPT

Praktična žena
ČUPAVA PITA JE BIO OMILJENI KOLAČ U JUGOSLAVIJI: Ovo je jedan jedini ORIGINALNI RECEPT
Ovako se priprema

Ovako se priprema

Za tijesto: 3 žumanca, 3 kašike šećera, 150 grama margarina: 300 grama brašna; 1 prašak za pecivo; 3 kašike mliieka.

Premaz: 4 kašike marmelade

Fil: 150 grama oraha; 3 bjelanceta; 200 grama šećera u prahu.

Priprema: Žumance i šećer penasto umutite, pa dodajte margarin i brašno, prašak za pecivo i mlijeko i umutite dok smjesa ne postane glatka.

Kada se tijesto sjedinilo, napravite 3 jednake loptice. Jednu lopticu odmah stavite u frižider ili u zamrzivač.

Tepsiju pouljite i pobrašnavite pa u nju razvucite prvu lopticu, zatim je premažite marmeladom. Na radnoj ploči razvijte drugu lopticu pa je pomoću oklagije prenesite u pleh. Ako se raspadne, nema veze. Samo je spojite i na nju stavite fil.

Fil pravite tako što ćete umutiti belanjce, a zatim im dodati šećer u prahu i orahe. Umućen fil stavite na kolač, pa izvadite onu lopticu od tijesta iz zamrzivača i lagano je narendajte po vrhu.

Pecite na 200 stepeni pola sata.

Prijatno!

Ne propustite