PRVI ZNAK RAKA PANKREASA KRIJE SE U STOLICI: Jednostavan test otkriva i da li vam PRIJETI BOLEST

Zdrav život
PRVI ZNAK RAKA PANKREASA KRIJE SE U STOLICI: Jednostavan test otkriva i da li vam PRIJETI BOLEST
.

Rano otkrivanje raka pankreasa biće moguće uz pomoć analize stolice!

Rak pankreasa je moguće otkriti analizom mikroorganizama u uzorcima stolice, sugeriše najnovije istraživanje.

Studija je otkrila da 27 vrsta mikroba koji su nađeni u uzorcima stolice mogu da pomognu da se detektuje ko je u visokom riziku od najčešćeg oblika raka pankreasa, kao i da li je osoba već oboljela od maligniteta, da li je on u ranom stadijumu ili je uznapredovao.

U studiji, objavljenoj u časopisu "Gut", učestvovalo je 136 ljudi od kojih je 57 imalo rak pankreasa (25 u ranoj fazi i 32 uznapredovala), 50 koji nisu imali kancer su bili "kontrolni uzorci", a 29 pacijenata je imalo hronični pankreatitis.

Studija je otkrila da su neki mikroorganizmi u velikoj količini pronađeni u uzorcima stolice pacijenata sa rakom, dok su drugi bili zastupljeni u daleko manjoj mjeri. Poznato je da je mikrobiom - zbor gljivica, bakterija i virusa unutar ljudskog tijela - u direktnoj vezi sa imunološkim sistemom.

Rak pankreasa je jedan od najtežih oblika maligniteta, a svaki četvrti oboljeli živi živi godinu dana ili više nakon dijagnoze. Stručnjaci iz španskog Nacionalnog centra za istraživanje raka (CNIO) i Evropske laboratorije za molekularnu biologiju (EMBL) smatraju da je sasvim "izvodljivo" da se skrining test razvije pomoću uzoraka stolice koji mogu da pomognu u otkrivanju raka pankreasa.

Dr Helen Ripon, izvršni direktor "Worldvide Cancer Research", izjavila je:

"Ovo novo otkriće se zasniva na dokazima da je mikrobiom – zbir mikroorganizama koji žive rame uz rame sa ćelijama unutar našeg tijela – povezan sa razvojem raka. Ono što je neverovatno u vezi sa ovim otkrićem je da bi mikrobiom uzoraka stolice pacijenata mogao da se koristi za rano otkrivanje raka pankreasa. Rano otkrivanje i dijagnoza su podjednako važni za odabir adekvatne terapije. Ovo istraživanje pruža nadu da je efikasan, neinvazivan način za rano dijagnostikovanje raka pankreasa na vidiku."

MONDO

Ne propustite