Znate li koliko je cimet zdrav? U prehranu ga uvedite čim prije
Cimet je jedan od najstarijih začina.
Zbog svojih ljekovitih svojstava koristio se u mnogim medicinskim tradicijama svijeta, posebno u ayurvedi.
Cimet se spominje i u Starom zavjetu.
Zabilješke o njemu postoje u egipatskim, grčkim i rimskim rukopisima.
Moderna znanstvena istraživanja potvrđuju da cimet ima pozitivan učinak kod mnogih bolesti.
Ovaj začin može pomoći kod gastritisa, dijabetesa, povišenog kolesterola, gljivičnih i bakterijskih infekcija i mnogih drugih bolesti.
Cejlonski i kineski cimet
Cimet je začin koji se dobiva od cimetovca, malog grmolikog drva iz porodice lovora. Kora i lišće su aromatični, a cvjetovi imaju neugodan miris.
Mlade se grane režu i guli im se kora, a unutarnja kora se suši i oblikuje u štapiće crvenkasto-smeđe boje. Najmanji štapići umeću se u veće, a zatim se jednoliko režu.
Danas se njegov grm uzgaja u gotovo svim tropskim regijama u svijetu.
Ipak, treba napomenuti da nije svaki cimet ljekovit.
Ljekoviti se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum (Cinnamomum verum) koja potječe sa Šri Lanke (cejlonski cimet).
Sličan sastav ima kasija (kineski cimet), koja se proizvodi od Cinnamomum cassia (Cinnamomum burmannii ili Cinnamomum aromaticaum), porijeklom iz Burme. On se najčešće prodaje u našim trgovinama, ali nije ljekovit kao cejlonski cimet.
Ljekovita svojstva cimeta
U prošlosti se cimet uvelike koristio kao prirodan lijek za mnoge tegobe, a i moderni znanstvenici dokazali su njegovo blagotvorno djelovanje.
Potvrđeno je da cimet...
- pomaže kod upala i infekcija
- suzbija širenje leukemije i limfoma
- ublažava probavne smetnje
- regulira količinu šećera u krvi
- pomaže u mršavljenju
- ublažava reumatske bolove
- poboljšava aktivnost mozga
- smanjuje količinu lošeg kolesterola
- uklanja gljivične infekcije
- ublažava menstrualne tegobe
Cimet sadrži visoke razine antioksidansa i fenola, koji pomažu kod infekcija.
Antioksidansi iz cimeta stabiliziraju razinu šećera u krvi i smanjuju žudnju za ugljikohidratima.
Istraživanja su pokazala da uzimanjem samo pola žličice cimeta na dan možete smanjiti količinu lošeg kolesterola.
Cimet možete koristiti u ublažavanju boli prouzrokovane artritisom.
U istraživanju koje je provelo Sveučilište u Kopenhagenu, pacijenti koji su svako jutro prije doručka uzimali pola čajne žličice cimeta u kombinaciji sa žličicom meda već su nakon tjedan dana osjetili značajno smanjenje boli uzrokovane artritisom, a nakon mjesec dana mogli su hodati bez boli.
Istraživanje koje su proveli znanstvenici u Američkom institutu za poljoprivredu dokazuje da cimet suzbija širenje leukemije i kancerogenih stanica limfoma.
Cimet ima zadivljujući učinak na uporne gljivične infekcije, koje su često otporne na lijekove, piše Alternativa.
Istraživači na Kanzaškom sveučilištu ustanovili su da je cimet djelotvoran protiv bakterije E. coli.
Zbog njegovih baktericidnih svojstava možete ga koristiti i kao prirodni konzervans.