OPREZ

OZBILJAN SIMPTOM/ SUHE I ISPUCALE USNE NISU SAMO POSLJEDICA VREMENA: One pokazuju šta treba, A ŠTA NIKAKO NE SMIJETE DA JEDETE

Objavljeno:27.02.2022 - 08:58
A A A Times Arial

Iako postoji mnogo razloga zbog kojih je koža suva, usne su ipak posebna oblast. Koža na usnama je mnogo tanja od ostatka lica i osjetljivije su.

Ukoliko primećujete da vam je to česta pojava u posljednje vrijeme, a svjesni da ste dovoljno hidrirani, problem se može kriti u namirnicima i pićima koje konzumirate.

Obratite pažnju na sljedeće:

Začinjena i topla hrana

Upalna stanja poput rozacee može da izazova začinjena i vruća hrana. Pošto usne takođe dodiruju hranu, to može biti u još većoj meri jer je koža tanka. Hemikalija u određenoj začinjenoj hrani koja se zove kapsaicin je uobičajeni iritant kože i povezan je sa upalom i poremećajem kožne barijere. Osim što izaziva suhu kožu, možda ćete biti skloniji lizanju usana kada jedete začinjenu hranu, što dodatno dehidrira kožu.

Kafa

Kafa, posebno kada se služi vruća, može dehidrirati usne.

"Obratite pažnju na svoje usne. Ja kada primijetim da usne počinju da mi se suše, to mi govori da uzimam kafu više nego što bi trebalo", kaže gastroenterolog Vil Bulsevič.

Kafa je diuretik, tako da se može dehidrirati kada se pije u prekomjernoj količini. Umjereno pijenje kafe vjerovatno neće imati ovaj efekat. Zato samo uzmite to kao znak da ste možda pretjerali, ukoliko osjetite da su vam usne zategnutije ili ispucale.

Nedostatak B12

Ponekad problem nije ono što jedete, već ono što ne jedete, posebno kada je riječ o hrani koja sadrži B12. Pokazalo se da vitamini B čine da koža bude zdrava i podržavaju zarastanje rana, a kada vam nedostaju ovi vitamini, to može dovesti do suvih usana.

"Nedostatak vitamina B12 posebno može dovesti do stanja koje dovodi do suvih, ispucalih usana sa poteškoćama u zarastanju. Namirnice bogate ovim vitaminom su govedina, riba, jogurt i jaja", ističe dr Mišel Henri.

(MONDO)