4 SIMPTOMA NAJAVLJUJU MOŽDANI UDAR! Direktorica bolnice "Sveti Sava" upozorila i šta rizik čini 5 puta većim- OBRATITE PAŽNJU

Porodica i zdravlje
4 SIMPTOMA NAJAVLJUJU MOŽDANI UDAR! Direktorica bolnice "Sveti Sava" upozorila i šta rizik čini 5 puta većim- OBRATITE PAŽNJU
.

Direktorka bolnice "Sveti Sava" rekla je da je sve veći broj mladih koji doživljavaju moždani udar, a da oni koji su preležali korona virus imaju tri do pet puta veći rizik od ove komplikacije.

"Virus izaziva multiorganske promjene, promjene na krvnom sudu, dovodi do upale zida, zid se sužava i na tom mjestu može doći do zapušenja krvnog suda. S druge strane, povećava zgrušavanje krvi, što predstavlja rizik za nastajanje moždanog udara", objašnjava dr Vukićević.

Ne javljaju se samo stariji ljudi, koji su obično najčešći pacijenti, već je u bolnici tretiran čak i pacijent star samo 21 godinu, koji je doživio moždani udar.

"Imali smo pacijente od 21, 27 i 32 godine koji su imali moždani udar. Na sreću, mladi ljudi su prepoznali bolest na vrijeme i došli u bolnicu po pomoć", ističe neurološkinja Marjana Vukićević.

Simptomi moždanog udara su, podvukla je ona, otežan govor, iznenadno "krivljenje" lica, slabost u ruci ili nozi, otežano kretanje... I sve su to signali da se hitno mora kod ljekara.

Poredeći sojeve korone i talase koje su izazvali, ona je rekla da delta nije bila najteži period.

"Kada se porede sva tri talasa kovida, beta soj je bio najteži jer pacijenti nisu bili vakcinisani, nismo bili pripremljeni na sve to i u toj fazi smo imali najteže moždane udare. U delta soju smo imali vakcinisane pacijente sa blažim oblicima bolesti. Kada se pogledaju snimci, mnogo je bolja slika kod omikrona na plućima. Ima i tu pacijenata koji su lošeg imuniteta i lošije slike na plućima, ali se kod mozga ne razlikuju od zdravih pacijeneta. Kod delta soja su to bili teški moždani udari, gde su zahvaćeni veliki krvni sudovi", objašnjava dr Vukićević.

(MONDO)

Ne propustite