RECEPT ZA PRAVE PEKARSKE PLETENICE: Vazduškasto tijesto, nikad mekše i ukusnije niste probali

Praktična žena
RECEPT ZA PRAVE PEKARSKE PLETENICE: Vazduškasto tijesto, nikad mekše i ukusnije niste probali
Svaki zalogaj vraća u djetinjstvo

Svaki zalogaj vraća u djetinjstvo

Mirisno i ukusno pecivo je mnogim ljudima omiljeni izbor za doručak. Međutim, mnogo je onih koji misle da ne znaju da zamjese dobro tijesto, pa posežu za pecivom iz pekare.

Ali, pomoću ovog recepta napravićete savršene pekarske pletenice i uspeće vam baš svaki put. Ovo testo možete i da zamrznete, pa ćete uvijek imati svježe pecivo kada vam dođu iznenadni gosti.

Sastojci:

  • 600 gr brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • kašičica šećera
  • kašičica soli
  • 20 gr svežeg kvasca
  • 100 ml ulja
  • 50 ml jogurta
  • kim i susam za posipanje

za premazivanje:

  • 1 žumance
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika mlijeka

Priprema:

Mlijeko zagrijte tako da bude mlako, pa ga sipajte u posudu i dodajte šećer i kvasac. Ostavite kvasac 10 minuta da reaguje.

U drugu, dublju posudu sipajte brašno, so, ulje, jogurt i jaje, pa dodajte mlijeko sa kvascem i zamijesite tijesto.

Ostavite ga sat vremena da naraste.

Tijesto premjesite, pa ga isijecite na 12 dijelova. Svaki dio podijelite na tri djela, pa rukama valjate tako da dobijete tri "prutića" i počnite da pletete pletenicu.

Pleh u kom ćete peći obložite pek papirom, poređajte pletenice i ostavite ih da "odmore" 15 minuta.

Pomiješajte žumance, ulje i mleko, pa premažite svaku pletenicu i pospite ih kimom i susamom.

Pecite ih u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.

Služite ih tople.

Ne propustite