GDJE SE NAJVIŠE DEBLJATE? PRONAĐITE SVOJ TIP NA MAPI: Evo šta tačno trebate uraditi kako bi smršali, JEDNOSTAVNO JE

Zdrav život
GDJE SE NAJVIŠE DEBLJATE? PRONAĐITE SVOJ TIP NA MAPI: Evo šta tačno trebate uraditi kako bi smršali, JEDNOSTAVNO JE
,

Znanost je dokazala i definirala 6 tipova pretilosti, uzrokovanih različitim faktorima. Provjerite na ovoj slici u koju skupinu spadate, ali i kako da taj problem riješite!
 
1. Pretilost zbog prevelikog unosa kalorija

Debljate se svugdje

Ovaj tip pretilosti najzastupljeniji je u svijetu. Nastaje uslijed prekomjernog unosa hrane.

Rješenje je ovdje i najjednostavnije:

Prestanite gomilati nove masti. Čovjek se ne deblja od nedostatka sporta, nego zato što organizam trpa sa više kalorija nego što je potrebno. Možete vi jesti i svu hranu koju želite, ali samo u količinama koje su potrebne vašem tijelu i ne više od toga.

Napadnite masne naslage. To zahtijeva kombiniran pristup – održavanje pravilne prehrane (manji, češći obroci) i fizička aktivnost sa postepenim povećanjem opterećenja (najbolje su vježbe snage i nešto aerobne aktivnosti).

Hitno analizirajte i reducirajte prehranu te s uživanjem vježbajte ono što vas veseli najmanje 30 minuta dnevno.

2. Pretilost “nervoznog stomaka”

Imate ispupčen stomak

Ovaj tip pretilosti uzrokovan je anksioznošću, stresom, nedovoljnim snom i depresijom. Ljudi koji ga imaju prakticiraju čest unos slatkiša, peciva, grickalica… Najvažnije je kontrolirati svoju anksioznost fizičkim i duhovnim aktivnostima koje će vas osloboditi stresa.

Stres podiže razinu kortizola i jača želju za nezdravom hranom. Sve je više dokaza da meditacija ima pozitivne zdravstvene učinke te znanstvenici žele bolje razumjeti kako ova praksa fizički utječe na tijelo.

Neriješeni emotivni problemi i traume iz prošlosti mogu uzrokovati emotivnu ovisnost, a spas od nezadovoljstva tražimo u hrani.

Razlog zašto su kratkoročne dijete toliko neuspješne je manjak brige te nesuočavanje sa emocionalnom stranom problema. Posezanje za “hranom za ugodu” tijekom stresnih trenutaka ili tuge nije ništa neobično, jer barem nakratko čini dobro.

No, obzirom da je hrana za ugodu jedna od najnezdravijih, te da se, nakon što konzumiramo visokokaloričnu hranu, vrlo često osjećamo još gore. Naravno emocionalno prejedanje može se nadići ako ste spremni i željni primjeniti nekoliko koraka prema osvještavanju problema te uspostaviti balans između svog tijela i emocija.

Razmišljajući o hrani kao prema nagradi ili kao izvoru ugode definitivno će naše navike biti teže razbiti. S druge strane razmišljajući o hrani samo kao izvoru energije te brizi o tome kako doći do najboljeg mogućeg “goriva” za naš organizam, neka bude vaša nova mantra.Prije nego potražite hranu u frižideru, propitajte se koje metode relaksacije će postići sličan efekt. Šetnja, odmor, opuštajuća kupka, slušanje glazbe ili razgovor sa prijateljem može imati isti efekt bez kasnije grižnje savjesti. Fokusiranje pažnje prema različitim smjerovima je najbolji način da izbjegnete iskušenje.

Ostatak teksta pogledajte na narednoj stranici >>>>

Ne propustite