KOLAČ OD JEDNOG JAJETA, A BEZ MARGARINA: Prejednostavan za napraviti, a ukus za prste polizati (RECEPT)

Praktična žena
KOLAČ OD JEDNOG JAJETA, A BEZ MARGARINA: Prejednostavan za napraviti, a ukus za prste polizati (RECEPT)
Tragajući za jednostavnim kolačima koji se lako spremaju i ne zahtjevaju previše sastojaka kolač od jednog jajeta je tu negde među najboljim opcijama. Dopašće vam se već poslije prvog pravljenja.

Tragajući za jednostavnim kolačima koji se lako spremaju i ne zahtjevaju previše sastojaka kolač od jednog jajeta je tu negde među najboljim opcijama. Dopašće vam se već poslije prvog pravljenja.

U ovaj kolač od jednog jajeta ne ide ni margarin a specifičan ukus daje mu puding od vanile sa burbonom.

Potrebno:

Za biskvit:

1 jaje

1 šoljica šećera

1 šoljica mljevenih oraha

1 šoljica mlijeka

1 šoljica glatkog brašna

1 dl ulja

1/2 kesice praška za pecivo

malo ruma

Za kremu:

2 pudinga bourbon vanila pudinga

6 kašika šećera

6 dl mlijeka

2000 g maslaca

Za posipavanje: narendana čokolada ili kakao

Priprema:

Pripremiti sve sastojke za tijesto: prvo dobro izmiješati jaja i šećer, zatim dodati ostale sastojke, pa sve dobro izraditi.

Smjesu izliti u namašćeni pleh veličine 35×20 cm i peći na 180 stepeni 30-35 minuta zavisno od debljine paketa. Još topli biskvit malo pokvasiti rumom.

Skuhati puding, mlijeko i šećer, zatim ohladiti te umiješati razrađeni maslac. Sve dobro izmiksati i sa tom kremom premazati biskvit koji je još u plehu.

Kremu posipati narendanom čokoladom ili prosijati kakao.

Ne propustite