Šefica diplomatije EU u posjeti BiH: Razgovori o deblokadi procesa eurointegracija

Bosna i Hercegovina
Šefica diplomatije EU u posjeti BiH: Razgovori o deblokadi procesa eurointegracija
Šefica diplomatije EU i komesar za pregovore o proširenju vode razgovore o deblokadi procesa eurointegracija.

Čelnici političkih stranaka u Bosni i Hercegovini nakon današnjeg sastanka sa visokim dužnosnicima Evropske unije u Sarajevu izjavili su kako je "otvorena nova stranica u odnosima između BiH i EU".

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn u okviru prve zvanične posjete BiH od imenovanja novog saziva EK-a početkom novembra, razgovarali su sa liderima političkih partija u BiH.

 
Član Predsjedništva BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović, izjavio je da je većina političkih lidera spremna prihvatiti plan EU-a kojim bi se država izvukla iz višegodišnjeg zastoja. ''Mislim da mi imamo jedan momentum iza oktobarskih izbora i da će ovaj put stvari ići bolje", pojasnio je Izetbegović.
Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Partije demokratskog progresa, nakon sastanka je izjavio kako "se nalazimo na početku jednog procesa u kome EU treba da malo više otvori vrata BiH". "Današnja posjeta je ustvari stvaranje pretpostavki da se na strani Evropske unije definitivno otvore vrata, a naravno, i mi moramo svojim stavovima pokazati čvrstu volju da hoćemo nešto ovdje da napravimo", kazao je Ivanić.
On je dodao kako je druga novost u odnosu na prethodne inicijative da nije došao nikakav papir, pa da su politički lideri prisiljavani da ga potpišu.
 

Početak procesa
"Po prvi put, mi ćemo pisati taj papir i Predsjedništvo BiH je na sebe preuzelo obavezu da u naredne dvije do tri nedjelje pripremi jedan papir koji bi onda trebao biti potvrđen i od drugih. Dakle, ovo je početak procesa. Čeka nas jako puno opasnosti, mogućih krivina... Ali, djeluje dosta optimistično za početak. Ne idealno, ali djeluje optimistično", kazao je Ivanić.
Član Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović također je je rekao kako današnjim razgovorima svi moraju biti zadovoljni.
"Ja sam optimističan i mislim da nam je krajnje vrijeme da se počnemo baviti realnim životom u BiH, a da u hodu, lagano, pravimo i onu nužnu reorganizaciju", kazao je Čović.
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik kazao je da je uime SNSD-a rekao kako će ta stranka biti dio rješenja, kao što je to bila i ranije.
"Mi smo ovdje došli i rekli da ćemo biti dio toga, kao što smo bili ranije kada smo podržavali rješavanje procesa Sejdić-Finci i pitanja mehanizma koordinacije", kazao je Dodik.
Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž smatra kako je danas otvorena nova stranica u odnosima EU i BiH.
Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić kazao je kako su evropski zvaničnici danas došli "s dobrom namjerom da pokušaju da otkoče procese u BiH i da iskoristimo situaciju nakon izbora".
 

'Nova šansa'
"Izbori su nova šansa da pokušamo na neki način da prevaziđemo odnose koje smo imali u proteklih osam godina, a koji nisu građanima donijeli ništa dobro. S tog stanovišta, ne vidim da je na ovom sastanku bio iko ko bi imao neki drugi ton. Nije bilo nikakvih uslovljavanja, nije bilo nikakvih rokova osim snimanja stanja da li postoji dobra volja u BiH da se dalje krene ovim putem", pojasnio je Bosić.
Ranije danas Mogherini i Hahn su primili članovi Predsjedništva BiH, kao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. 
Jutrošnjim sastankom sa predstavnicima civilnog sektora Mogherini i Hahn su počeli svoju prvu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini otkako su imenovani u novi saziv Evropske komisije u novembru.
Izvor: Agencije

Ne propustite