Mušmula - zaboravljeno voće
Ovo voće, nekad jako popularno u našim krajevima, danas gotovo da je zaboravljeno. To je ljekovito voće koje blagotvorno utiče na cijeli organizam. Stoljećima se koristi za reguliranje probave i za suzbijanje crijevne i želučane upale. Snažan je prirodni laksativ. Zbog svog antibakterijskog djelovanja ublažava kašalj, upalu krajnika i dišnih puteva. Budući da je prirodni laksativ, ne treba je konzumirati previše odjednom jer može izazvati dijareju. Bogata je vitaminom C, kalijem, kalcijem, željezom i vitaminom B pa je najbolje da je operete, rasječete i jedete svježu. Ukoliko imate veću količinu mušmula od njih možete napraviti rakiju, marmeladu pa čak i sir.
Marmeladu od ovog neobičnog voća nije teško pripremiti. Omekšane mušmule operite i tako neoguljene ih isjecite na komade. Stavite ih u lonac pun vode i kuhajte na laganoj vatri tri sata. Mušmule procijedite kroz krpu i preko noći okačite tako preko lonca da sav sok iskapa iz njih. Nemojte ih gniječiti da bi vam marmelada bila bistra. Ujutro tu masu izvagajte, dodajte jednaku količinu šećera i tu smjesu kuhajte dok se ne zgusne.