Palmer i Eichhorst vide napredak u razgovorima: Još puno posla je pred nama

Objavljeno:28.01.2022 - 15:55
A A A Times Arial

Foto: N1

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i Matthew Palmer, specijalni američki izaslanik danas borave u Neumu sa liderima bh. stranaka gdje razgovaraju o brojnim temama, sa fokusom na temu unaprijeđenja Izbornog procesa. Danas su se kratko obratili i medijima koji prate pregovore. 

Eichorst je poručila da je važno da se iznesu najnovije informacije, te da je danas napravljen okvirni dokument od 17 strana.

“Izuzetno je važno da vam iznesemo najnovije ažurirane informacije o svim dešavanjima. Iza nas je kvalitetna i dobra diskusija, ostvarena kroz razgovor subjekata koji su nam se pridružili. Imamo predstavnike i opozicije i vladajućih struktura. To je dobra prilika da čujemo različite stavove i viđenja. Nakon sinoćnjih razgovora, danas se diskusija nastavila sa temom unaprijeđenja izbornog procesa. Radi se o dokumentu od 17 strana, koji su timovi saradnika objedinili kroz različita viđenja i ideja. Ti dokumenti će dalje prolaziti ekspertski uvid i analizu, jako puno posla je pred nama, ali zaista imamo priliku da svjedočimo zaista ovim konstruktivnim pristupima i viđenjima svih učesnika. Jako puno posla je pred nama, jako puno tema, nadam se da ćemo imati još priliku da radimo i nadamo se uspješnom ishodu“.

Palmer je kazao da mu je drago što boravi danas u Neumu, te da su im se priključili eksperti Venecijanske i Varšavske komisije.

“Drago mi je da imam priliku biti ovdje u Neumu gdje su se sve stranke okupile na jednom mjestu da razgovaramo o veoma važnim procesima i jačanju integriteta izbornog procesa. Nama je drago da razgovaramo u ovom formatu, mnogo stvari će se naći na dnevnom redu, neke su teže od drugih, a pogotovo oni tehnički aspekti izbornog procesa. Osim političkih lidera koji su s nama, diskusiji su se priključili i eksperti da nam pomognu da riješimo neka teža tehnička pitanja“.

“Lideri i eksperti su se okupili oko istog cilja da razgovaraju o važnim temama sa istim ciljem kako bi se konačno mogao postići dogovor koji će u Parlamentu dobiti dovoljnu većinu glasova”, kazao je Palmer.

Poručio je da je još mnogo posla pred njima, ali da se dobro počelo.

“Posebno nam je drago što su tu s nama eksperti Venecijanske komisije i ODIHR-a iz Varšave. Kakav god dogovor da se postigne i pronađe rješenje, bitno je da budu usklađeni sa najvišim standardima u čemu će nam pomoći eksperti. Mnogo je posla pred nama, ali dobro smo počeli“, kazao je Palmer.