JEDETE LI OVSENE KAŠE: Evo šta proizvođači kriju od vas!

Porodica i zdravlje
JEDETE LI OVSENE KAŠE: Evo šta proizvođači kriju od vas!
Donosimo vam 10 činjenica koje bi trebalo da znate prije nego što sebi i svojim bližnjima za doručak servirate ove žitarice.

Donosimo vam 10 činjenica koje bi trebalo da znate prije nego što sebi i svojim bližnjima za doručak servirate ove žitarice.

Ovsena kaša je univerzalno priznata kao zdrava hrana. Može se pohvaliti brojnim nutritivnim kvalitetima koji su vredni divljenja, kao što su bogatstvo neophodnim vitaminima i mineralima, uključujući vitamine B1 i B5, mangan, bakar, gvožđe i još mnogo toga. Bogata je proteinima i vlaknima i ima malo masti. Prepuna je hranljivih materija u odnosu na broj kalorija po porciji. Ovsena kaša je takođe ukusna, posebno kada je napravite sa svežim voćem, orašastim plodovima, jogurtom i drugim zdravim dodacima.

Problem sa ovsenim pahuljicama je u tome što su stvari koje kupujete često “zagađene” ne tako zdravim dodacima, prvenstveno zaslađivačima. Kako biste osigurali da sve te zdravstvene prednosti koje smo upravo pomenuli nisu potisnute u stranu neželjenim sastojcima, morate biti pronicljivi i selektivni kada je u pitanju ovsena kaša koju jedete. Čak ni tada se većini ljudi ne preporučuje da jedu ovsenu kašu svaki dan. Portal Republika otkriva 10 strogo čuvanih tajni ove naizgled zdrave namirnice.

1. Instant ovsena kaša je puna šećera

Većina instant ovsenih pahuljica sa ukusom je toliko zašećerena da ih jednostavno ne treba jesti. Često ćete naći između 10 i 12 grama šećera po veličini porcije ispod 200 kalorija. To znači da ćete jesti skoro četvrtinu ukupnog šećera preporučenog od stručnjaka u porciji koja obezbeđuje manje od desetine vaših prosečnih dnevnih potrebnih kalorija. Najbolje je da napravite ovsenu kašu bez ukusa i da dodate svježe voće i blagi zaslađivač po izboru.

2. Ovsena kaša može izazvati nadimanje

Skrob, glukoza i vlakna, od kojih se svi prirodno nalaze u zobi, a neki od njih mogu biti u još većim koncentracijama u više obrađenim ovsenim pahuljicama, sve su oni izvor hrane za crevne bakterije. A kada bakterije u vašem sistemu konzumiraju ove supstance, jedan nusprodukt mogu biti i gasovi koji izazivaju neprijatnost ili čak i grčeve i mogu učiniti da vaše telo izgleda i osjeća se natečeno.

3. Ovsena kaša se kvari brže nego što mislite

Ovsena kaša može izgledati kao najbolja nekvarljiva hrana, i pod uslovom da je pravilno skladištite, može ostati bezbedna za jelo i ukusna godinama. Ovsene pahuljice kupljene u prodavnici će postati užegle najčešće u roku od godinu dana, ako ih ostavite u originalnom pakovanju. To je zato što se ovsena kaša često pakuje u papirne kese ili kartonsku ambalažu, a oba dozvoljavaju vlažnosti, bakterijama i kvascu da umanje kvalitet hrane.

4. Zob je često kontaminiran glutenom

Znate kako pakovanja hrane koja je tehnički bez određenog sastojka često i dalje upozoravaju da je namirnica prerađena u objektu koji je možda prouzrokovao izloženost navedenoj hrani? Uglavnom je to samo mera opreza za pravnu zaštitu, ali u slučaju ovsene kaše i glutena, problem je često stvaran. Ovas je često kontaminirana glutenom jer se može prerađivati u istim objektima kao i žitarice koje ga sadrže, poput pšenice, raži i ječma.

5. Ovsena kaša može biti opasna za dijabetičare

Visokokvalitetna ovsena kaša sa niskim sadržajem šećera koja se jede u odgovarajućim porcijama je savršeno dobar povremeni izbor za nekoga sa dijabetesom. Međutim, čak i ovsena kaša sa niskim sadržajem šećera može izazvati skok šećera u krvi ako se konzumira u prevelikim porcijama. I pošto ovsena kaša može izazvati sporo pražnjenje želuca, može uticati na vreme i način na koji se drugi hranljivi sastojci apsorbuju, što takođe može biti problem za dijabetičare.

6. Nisu prerađuju se sve ovsene pahuljice isto

Postoje tri uobičajene vrste ovsenih pahuljica koje ćete naći u prodaji: grubo samlevene ovsene pahuljice, valjane ovsene pahuljice i instant ovsene pahuljice. Sve ove vrste zobi imaju uklonjenu nejestivu ljusku i sve imaju zdravstvene prednosti u različitoj meri, ali nisu iste. Grubo samleveni ovas se najmanje obrađuje, tako da mu je potrebno najduže vrijeme da se kuva, ali ima najveću hranljivu vrednost. Instant ovsene pahuljice se kuvaju na pari, drobe i prže, tako da se brzo spremaju, ali imaju i manje vlakana i veći glikemijski indeks. Valjani zob je u sredini po preradi i zdravnim benefitima.

7. Ovsena kaša može izazvati gubitak mišićne mase

Možda mislite da je hrana koja vas dugo drži sitima dobra stvar, ali u slučaju ovsene kaše to nekada može biti i previše dobro, piše portal msn.com. Pošto jedenje ovsene kaše može da vas drži sitim jako dugo, to može rezultirati i gubitkom mišićne mase jer vaše telo nema potrebne hranljive materije za održavanje mišićnog tkiva, a povećanje mišićne mase i da ne spominjemo.

8. Može da sadrži glifosat

Glifosat je hemijsko jedinjenje koje se obično koristi za uništavanje korova i trava. Ovaj herbicid je u upotrebi u procesu gajenja prehrambenih useva kao što su soja, kukuruz, voće i, kao što ste verovatno i pretpostavili, zob. Tako da se on povremeno javlja u ovsenim pahuljicama. Odlučite se za sertifikovani organski brend kad god možete da biste izbegli ovo opasno jedinjenje.

9. Neki proizvodi od ovsene kaše su bogati zasićenim mastima

Mnogi roditelji biraju ovsenu kašu kao zdrav izbor za doručak za svoju decu, a ako se im se servira kvalitetan proizvod, onda tu nema greške. S druge strane, mnogi proizvodi od ovsene kaše su bogati šećerima, kao što je već napomenuto, a mogu sadržati čak i velike količine drugih neželjenih sastojaka, poput zasićenih masti.

10. Može dovesti do povećanja tjelesne težine

Konzumiranje ovsene kaše može dovesti do povećanja telesne težine na nekoliko podmuklih načina. Prvo i najvažnije, osim ako ne koristite unaprijed upakovanu ovsenu kašu ili pažljivo odmerite porciju, možda jedete prevelike porcije i unosite mnogo više kalorija nego što vam je zaista potrebno. Drugo, bezukusnost mnogih vrsta ovsenih pahuljica vas može navesti na to da dodate mnoge druge, potencijalno nezdrave sastojke, poput sirupa ili šećera. I na kraju, kao što je ranije pomenuto, pošto ovsena kaša može da izazove duži osjećaj sitosti, ona time može i da poremeti vaš pravilan raspored obroka, što će sasvim sigurno rezultirati gojenjem.

Novi.ba/Republika.rs

Ne propustite