ZAŠTO SE JAVLJA OSJEĆAJ "TEŠKIH GRUDI": Žene, obratite pažnju!

Porodica i zdravlje
ZAŠTO SE JAVLJA OSJEĆAJ "TEŠKIH GRUDI": Žene, obratite pažnju!
-

Saznajte i kada je vrijeme za posjetu ljekaru

Svaka promjena u predjelu grudi kod žena može da izazove zabrinutost, iako treba imati u vidu da su promjene u grudima normalan dio ženske anatomije zbog oscilacija u nivou različitih hormona, piše Glossy.

Ukoliko osjećate da su vam grudi teže nego inače, najverovatnije nemate razloga za brigu jer je ovo vrlo rijetko simptom nekog ozbiljnog zdravstvenog problema poput raka.

Šta bi onda moglo da bude uzrok teških grudi?

Menstruacija

Jedan od prvih pokazatelja da uskoro počinje novi menstrualni ciklus jeste otečenost grudi koji prate bol i osjetljivost, zbog fluktuacija u nivou estrogena i progesterona, koji povećavaju širinu kanala i žlijezda u dojkama. Uz to, dojke tada zadržavaju vodu, a sve do doprinosi osjećaju težine.

Fibrocistične promjene

Prema podacima čuvene američke Klinike "Mejo", polovina žena u nekom periodu života ima fibrocistične promene u dojkama, a u pitanju je nekancerozno stanje koje izaziva niz izmijenjenih stanja poput nakupljanja vode u tkivu. Kada se grudi napune tečnošću, logično je da će djelovati teže nego inače.

Pored osjećaja težine, tada mogu da se jave i pokretne kvržice, bol i osjetljivost koji se pogoršavaju pred početak menstruacije, bol koji se širi prema pazuhu ili ispod ruke, pojavljivanje i nestajanje kvržica i promjene njihove veličine, pa čak i zelenkasti ili braonkasti iscjedak iz bradavice.

Trudnoća

Među prvim znakovima da je žena u drugom stanju jeste upravo otečenost grudi, koji nerijetko prati i osjećaj težine, a kako se tijelo priprema za dojenje grudi su sve veće i sve teže.

Dojenje

Jasno je da se težina grudi javlja prilikom dojenja i punjenja grudi mlijekom, kao i bolne bradavice, naročito ukoliko imate prekomernu količinu mlijeka. Ukoliko dojite, dobro vam je poznat osjećaj punih grudi i naučili ste da prepoznate trenutak kada morate da ispraznite dojke.

Nuspojave lijekova

Određeni lijekovi i grupe lijekova mogu da izazovu promjene u dojkama, prije svega oni koji su na bazi hormona. Najčešće je to slučaj s pilulama za kontracepciju, nadoknadom hormona i terapijom za podsticanje plodnosti.

Rezultat konzumiranja ovakvih medikamenata je, kao i kod menstruacije, promena nivoa estrogena i progesterona i zadržavanje tečnosti, što dalje može da izazove osjećaj težine.

Infekcija

Infekcije dojki su najčešće kod žena koje doje, a prije svega se misli na mastitis, koji izaziva zapaljenje, oticanje i osjećaj težine u pogođenoj dojci. Do toga dolazi kada mlijeko začepi kanale i bakterije se pojačano razmnožavaju, a ovo obično prate i osjećaj pečenja, crvenilo, kvržice i zadebljanja u tkivu, povišena temperatura...

Upalni rak dojke

Osjećaj težine u grudima obično nije simptome raka dojke, a izuzetak je upalni kancer, rijetka vrsta uzrokovana upalnim ćelijama limfnih sudova u koži. Među ranim simptomima su dugotrajan svrab, pojava osipa i sitnih iritacija koje liče na ubod insekta, otok, crvenilo, promjena kože koja podseća na pomorandžinu koru... U pitanju je vrlo redak oblik raka dojke, koji prema podacima za Ameriku, čiji samo jedan do pet ukupnih slučajeva karcinoma dojke.

Kada se javiti ljekaru?

Kao što smo već pomenuli, promjene u grudima su sasvim normalna i prirodna pojava, ali ne škodi da provjerite sve što vam stvara bilo kakvu vrstu nesigurnosti i strepnje. Pored toga što je veoma važno redovno ići na ultrazvučne i mamografske preglede, kao i vrštiti samopregled dojki, ukoliko primijetite bilo koju promjenu koja vam izaziva zabrinutost obavezno se javite ljekaru. U slučaju da postoji problem, ranom dijagnozom povećavate vjerovatnoće za izliječenje, a ukoliko je sve u redu ― bićete spokojni.

Pratite da li se osjećaj težine u grudima menja iz mjeseca u mjesec i obavezno sa svojim ljekarom otvoreno pričajte o svemu neobičnom što primijetite, koliko god vam bezazleno zvučalo.

(Stil.kurir.rs)

Ne propustite