Njemačka šalje Ukrajini 5000 vojnih kaciga. Gradonačelnik Kličko: Ovo je šala

Svijet
Njemačka šalje Ukrajini 5000 vojnih kaciga. Gradonačelnik Kličko: Ovo je šala
.

Njemačka šalje Ukrajini 5000 vojnih kaciga što je jasna poruka da stoji uz nju, najavila je u srijedu ministrica obrane Christine Lambrecht, no Ukrajina koja očekuje veliku pomoć Zapada u slučaju ruske agresije smatra najave iz Berlina čistom simbolikom, piše Hina. 

"Mogu potvrditi da smo završili procjenu u odgovoru na zahtjev ukrajinske strane za isporuku 5000 vojnih kaciga", rekao je u srijedu predstavnik za tisak na konferenciji za novinare i dodao: "Za sada ne mogu ništa reći o rokovima isporuke", prenosi agencija Reuters.

Njemačka: To je vrlo jasna poruka: Mi smo uz vas

"To je vrlo jasna poruka: Mi smo uz vas", najavila je njemačka ministrica obrane. Berlin je odbijao isporuke oružja Ukrajini. Ukrajinski veleposlanik u Berlinu kritizirao je odluku njemačke vlade nazvavši je "simboličnom gestom". "To je tek kap u moru. Nije čak ni utješna nagrada", rekao je veleposlanik Andrij Melni za njemačku agenciju dpa.

"Ukrajina očekuje da savezna vlada (svoje stajalište) okrene za 180 stupnjeva, očekuje istinsku promjenu paradigme", rekao je.  Ukrajina traži velike isporuke oružja - slične onima kakve su obećale Sjedinjene Države, Velika Britanija i baltičke zemlje, potrebne za obranu od moguće ruske invazije.

"To je oprema, ne oružje, ali pomaže", rekla je Lambrecht i objasnila: "Upravo na takav način nastavit ćemo raditi u ovom sukobu. Radimo na postizanju mirnog rješenja sukoba usred Europe." Lambrecht je za vikend najavila da će Njemačka isporučiti i poljsku bolnicu Ukrajini. 

Kličko: Ovo je šala

Gradonačelnik Kijeva, bivši boksački prvak Vitalij Kličko, nazvao je njemački dar "šalom". "Ostao sam bez riječi na ponašanje njemačke vlade. Ministarstvo obrane očito nije shvatilo da je nasuprot nama savršeno opremljena ruska vojska koja može početi drugu invaziju na Ukrajinu u bilo kojem trenutku", rekao je Kličko za tabloid Bild.

Nastavio je u ironičnom tonu zapitavši: "Kakvu će nam sljedeću potporu Njemačka poslati? Možda jastuke?" Službeni Kijev već je izrazio nezadovoljstvo zbog njemačkog odbijanja isporuka oružja Ukrajini koja smatra da bi takvo stajalište moglo "ohrabriti" Rusiju.

Ne propustite