Velika Britanija razmatra načine za uvođenje sankcija pojedincima u BiH

Objavljeno:26.01.2022 - 12:20
A A A Times Arial

Foto: N1

Velika Britanija razmatra kako da donese eventualne sankcije pojedincima u Bosni i Hercegovini koji su umiješani u koruptivna djela i rušenje pravnog sistema, ali traže način da ne nanesu štetu običnim ljudima, rekao je za N1 novinar iz Londona Vedad Spahović.

Istakao je i to kako je prioritet Velike Britanije i jačanje uloge visokog predstavnika u BiH.

Ističe da u britanskom parlamentu postoji posebna grupa poslanika koja se bavi ovim, ali i drugim pitanjima o BiH, što govori o njihovoj posvećenosti prema našoj zemlji.

“Oni pokušavaju, kako navodi ministrica vanjskih poslova, da se sankcijama što manje našteti običnom narodu. Pokušavaju to pravno uobličiti. Ni Amerikanci nisu puno učinili, osim prema Miloradu Dodiku, ali siguran sam da će djelovati i zajedno s Evropom pronaći način. Uvjeren sam da će se zatvoriti tokovi njihovog daljnjeg koruptivnog i antiustavnog djelovanja”, rekao je Spahović.

Na pitanje kako bi i britanske sankcije uticale na pojedince, kazao je kako se za sada to na površini ne vidi, ali da će sigurno imati ekonomske efekte na one koji su uključeni u korupciju i rušenje pravnog sistema.

“To će se odvijati u jednom procesu”, rekao je Spahović.

Ističe kako je Britanija manje uključena u izmjene izbornog zakona, ali se zalaže za jačanje EUFOR-a u BiH, eventualnom stacioniranju NATO trupa, ali i drugim pitanjima.

Jedan od prioriteta Velike Britanije je, kazao je Spahović, jačanje uloge visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Velika Britanija želi primaći Schmidta pristupu koji je Paddy Ashdown imao – pravio je velike rezove i imao ovlaštenja”, rekao je Spahović i dodao kako je Schmidt imao konsultacije u Londonu.

Govoreći o “povezanosti dešavanja između Ukrajine i BiH”, kazao je kako tu nema prevelike veze.

(Patria/N1)

  
 

Komentari

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!