HRSKAVE NA IVICAMA, MEKANE U SREDINI: Prženice će vam uz OVAJ TRIK uvijek biti savršene

Objavljeno:25.01.2022 - 22:20
A A A Times Arial

Prženice su rado viđen gost na trpezama kod nas, a ovaj jednostavan i jeftin specijalitet je zaista dragocjen - priprema se brzo i može se jesti na desetinu načina.

Savršene prženice su hrskave na ivicama, a nježne i mekane u sredini, ne treba da budu previše masne, ali ni suhe, a takođe nije dozvoljeno da budu pregorjele ili nedovoljno pečene... No, sasvim sigurno vam nikada nije pošlo za rukom da dobijete baš takve - bez ijednog navedenog kiksa!

A stvar je samo u pažljivoj pripremi, strpljenju i trikovima iskusnih majstora, koje vam sada i donosimo. Dakle, ako su va prženice gnjecave, zagorjele ili pak "žive", evo gde grešite i kako to da popravite.

Sječete hljeb isuviše tanko

Ako su kriške suviše tanke, hleb može lako da se raspadne jer je smjesa od jaja "teška". Kriške bi trebalo da budu debele oko santimetar i po.

Koristite svjež hljeb

Uvijek je bolje koristiti hljeb koji je odstojao bar jedan dan.

Pržite ih na maslacu

Maslac gori na visokim temperaturama, pa je daleko bolje ipak koristiti biljno ulje.

Ne koristite mlijeko

Premda ovo kod nas nije uobičajena praksa, prženice ipak budu mnogo ukusnije kada se u smesu sa jajima doda i mlijeko, i to punomasno!

Stavljate previše jaja

Neka okvirna formula za pripremu smjese od jaje jeste da na dvije kriške hleba treba iskoristiti četvrtinu šoljice mlijeka i jedno jaje.

Zaboravljate začine

Prstohvat kima, bibera ili malo parmezana u smjesi učiniće obične prženice "remek djelom", a ako volite slatku varijantu neka to budu cimet, vanila ili šećer u prahu.

Nestrpljivi ste

Ulje mora da bude vruće kako prženice ne bi upile previše masnoće. Pecite ih na srednje jakoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane.

(Blic žena)