SAOPŠTENJE

Naša stranka: Učestvovat ćemo u pregovorima ako je prijedlog NS na dnevnom redu

Objavljeno:25.01.2022 - 19:22
A A A Times Arial

Naša stranka je dobila poziv za učešće na sastanku u Neumu o izmjenama Izbornog zakona BiH kojeg, s političkim zvaničnicima iz BiH, u četvrtak i petak organizira evropska zvaničnica Angelina Eichhorst i američki diplomata Matthew Palmer - saopćeno je iz te stranke.

Iz Naše stranke navode da njihovo učešće zavisi od same agende sastanka koja im nije poslana.

“Poziv smo dobili, međutim ne želimo ići naslijepo. Tražimo da nam se dostavi agenda sastanka, ali i da se u njoj jasno precizira vrijeme za prezentaciju ustavnih promjena koje smo predložili i koje su ušle u parlamentarnu proceduru. Bez toga ne vidimo svrhu našeg odlaska na sastanak”, navodi se u saopćenju Naše stranke.

Kako navode, Ne žele biti “demokratski dekor niti stvarati privid parlamentarizma ako će se raspravljati samo o onome što imaju predložiti SDA i HDZ te davati njihovim prijedlozima na težini te legitimirati stvari koje ocjenjuju kao cementiranje BiH u podjelama”.

Podsjećaju da prijedlozi Naše stranke o ustavnim promjenama podrazumijevaju potpunu implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Pilav, Sejdić/Finci, Zornić, Šlaku i Pudarić. Također, zadržavaju se i svi mehanizmi zaštite koje entiteti i konstitutivni narodi trenutno uživaju.

“Zalažemo se za uvođenje jednog predsjednika sa simboličnim ovlastima, koji se posredno bira u Parlamentarnoj skupštini, te prebacivanje zaštite vitalnih interesa iz Doma naroda u jednodomni parlament”, naglašava se u saopćenju.

Time bismo, dodaje se, ključno mjesto političkih prijepora u predizborno vrijeme, dakle pitanje izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, u potpunosti neutralizirali i političku raspravu i kampanje konačno usmjerili ka rješavanju životnih problema građana koji se sve više gomilaju i sve su teže prilike za njihovo rješavanje.

  
 

Komentari

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!