VOĆE ZA BOLJE VARENJE: Ima ga u svako godišnje doba, a pomaže kod mučnine i zatvora

Praktična žena
VOĆE ZA BOLJE VARENJE: Ima ga u svako godišnje doba, a pomaže kod mučnine i zatvora
-

Čak i ako ste na dijeti, ne treba da ukinete sve ugljene hidrate! Da biste obezbijedili hranu za "dobre" bakterije u stomaku, preporučuje se banana - evo zašto...

Problemi sa varenjem, bilo da je riječ o dijareji ili zatvoru, muče najmanje 15 odsto ljudi, procjenjuje globalna medicinska statistika, kad je riječ o zapadnoj civilizaciji.

Da biste izbjegli uobičajene tegobe u želucu i crijevima, važno je koje namirnice koristite u redovnoj ishrani. Uprkos popularnim dijetama, ne preporučuje se potpuno izbacivanje ugljenih hidrata, jer su oni neophodni "dobrim" bakterijama u digestivnom traktu. Pored integralnih žitarica, koje se smatraju optimalnim izvorom ovih hranljivih sastojaka, savjetuje se i redovno konzumiranje banana.

Banane su bogat izvor frutooligosaharida, koji djeluju kao probitik i hrane te "dobre" bakterije. Ugljeni hidrati u ovom voću se veoma lako razlažu, pa je zato banana laka hrana koju možete jesti i poslije tegoba kao što su mučnina ili dijarenja. Pomažu da tijelo brzo uspostavi ravnotežu elektrolita, a kao namirnica bogata kalijumom, preporučuje se svima koji pate od visokog pritiska.

Ukoliko morate da vodite računa o šećeru u krvi, jedite manje zrele banane. Za  one koji pate od upalnih procesa, preporučuju se zrele - potrudite se da izaberete one koje nigdje na kori nemaju zelenu boju.

Izvor: Lepa&Srećna

Ne propustite