Predstavnički dom odobrio Nacrt budžeta FBiH za 2022.

Objavljeno:24.01.2022 - 19:17
A A A Times Arial

Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je večeras na sjednici Nacrt budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Budžet je predložila Vlada FBiH u ukupnom iznosu oko 5,5 milijardi KM, za jedan posto više od prošlogodišnjeg budžeta, odnosno za 53,8 miliona KM.

Vlada je predlagala da Parlament razmotri budžet po hitnom postupku, ali je većina zastupnika to odbila te današnjom odlukom, usporila proceduru vrativši proceduralno budžet u formu nacrta.

To je učinjeno i za prateći akt, Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta Federacije BiH, kao i za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji, koji su također, u formi nacrta, odobreni većinom glasova večeras.

Budući da najvažniji finansijski akt Federacije još ne može stupiti na snagu, najavljeno je donošenje nadomješćujuće odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH za prva tri mjeseca 2022.

I budžet i navedene zakone moraju odobriti oba doma Federalnog parlamenta da bi stupili na snagu.

Sjednica Doma naroda sazvana je za četvrtak.

  
 

Komentari

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!