OVA GREŠKA "UBIJA" DRAGOCJENE SUPSTANCE U ČAJU: Ako ga ovako spremate, kao da pijete običnu vodu! OVO JE ISPRAVAN NAČIN

Porodica i zdravlje
OVA GREŠKA "UBIJA" DRAGOCJENE SUPSTANCE U ČAJU: Ako ga ovako spremate, kao da pijete običnu vodu! OVO JE ISPRAVAN NAČIN
.

Bilo da pijete čaj od majčine dušice koji ima brojna blagotvorna dejstva na holesterol, pritisak, pa čak i raspoloženje, ili čaj od đumbira zbog stomačnih problema, najvjerovatnije ga ne ostavljate dovoljno dugo u vodi.

Pravilno "natapanje" biljnog čaja mora da traje 15 minuta, kaže travarka koja navodi da većina ljudi kesicu čaja prelije ključalom vodom, i izvadi već poslije dva ili tri minuta. Travarka Kami Mekbrajt navodi da izbjegavanje dužeg procesa infuzije čaja umanjuje njegovu nutritivnu vrijednost.

"Nećete napraviti neku opasnu grešku ako kesicu izvadite posleok par minuta, ali čaj neće osloboditi sve dragocjene supstance i imaće slabiji ukus", navodi ona.

Ovo posebno važi za čaj u kesicama, jer je bilje u njemu usitnjeno do te mkere da je već počelo da oksidiše. Zbog toga se gube zdrave hemikalije, a sa njima i ukus.

"Čaj u kesicama manje je moćan zbog načina obrade i čuvanja. Ali većinu čajeva trebalo bi ostaviti 15 minuta kako bi se oslobodili polifenoli. Takođe je šolju čaja potrebno poklopiti tanjirićem jer neke od ovih materija mogu da ispare", rekla je ona.

Jedini izuzetak od ovih pravila su jaki crni čajevi, kojima bi na pakovanju trebalo da piše maksimalno vrijeme procesa infuzije. Pošto oni sadrže kofein, predugo natapanje može čaj učiniti prejakim. 

(MONDO)

Ne propustite