Ugledni psiholog o Matejevoj prijateljici: Tu nešto nije u redu

Aktuelno
Ugledni psiholog o Matejevoj prijateljici: Tu nešto nije u redu
.

Potraga za nestalim Matejem Perišem ušla je u 23. dan. Mladi Splićanin je nestao u Beogradu u noći sa 30. na 31. decembar, kada je izašao iz noćnog kluba Gotik i trčao beogradskim ulicama, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Policiji svakodnevno pristižu informacije u vezi ovog mladića, uglavnom netačne i neprovjerene, a svoj doprinos u istrazi dala je i Matejeva prijateljica Maja Sopta.

Riječ je o trenutno najpoznatijom Splićankom u regiji, koja je nedavno za jednu TV opisala svoju verziju ovog događaja.

Ona je, potaknuta svakakvim komentarima na društvenim mrežama i u javnosti, odlučila istupiti javno te dati intervju na TV Prva, u kojem je ispričala kako joj izgledaju dani otkad je Matej nestao i što je najviše muči.

Međutim, njen nastup i iskaz ne smatraju svi iskrenim te ističu kako u njezinim riječima ima puno nelogičnosti.

Primijetio je to klinički psiholog Radomir Čolaković, koji je naveo za Objektiv šta misli o onome što je Maja Sopta rekla u svom gostovanju na televiziji.

"Ne mogu reći da je kriva, ali tu nešto nije u redu. Moj dojam je da je neprestano imala potrebu da se prikaže u drugom svjetlu. Kada neko pretjerano kuka, pravda se, to znači da nešto skriva. Ne mora to značiti da je kriva, nego da možda zna neku informaciju koja bi možda i njoj mogla naškoditi, a koju ne otkriva. Meni to nije u skladu sa racionalnim ponašanjem. Čovjek laže da bi se predstavio u boljem svjetlu", naveo je psiholog.

On ističe kako svaki normalan čovjek ima faze tugovanja, nema tu uljepšavanja istine i realnosti.

“Nema tu mjesta šminkanju, uljepšavanju, snimanju kadrova da bi prilog duže trajao. Niko nju nije optužio da bi se onoliko pravdala. Kompletna njena ispovijest protekla je u pravdanju sebe i svojih postupaka. Nigdje u tim riječima ne pronalazim faze tugovanja, ni depresivnost, neprihvaćanje. Od nje je samo traženo da posvjedoči, ali je niko nije optužio”, napominje psiholog.

Osim toga, Čolaković kaže i da u Soptinom iskazu ima nekih stvari koje su vrlo simptomatične, indikativne te mu, kako kaže, mirišu na neku obranu.

"Ima indicija koje bi policija trebala ispitati. Ko je nju pitao bavi li s nekim kriminalnim radnjama u toj emisiji? Taj misaoni tok mi ne pristaje nekome ko je 'čist ko’ suza'. Niko te nije optužio, a ti se neprekidno pravdaš kako nisi kriva, za šta? Treba to debelo ispitati, treba proširiti istragu. Mnoge se stvari ne uklapaju", zaključio je psiholog Čolaković.

Međutim, i javnost je upozorila na neke nelogičnosti u njenom iskazu, kao kada je rekla da je parkirala automobil na poledici dan pred Novu godinu, kada je poznato da je vrijeme bilo prilično toplo za kraj decembra te nema nikakvog govora da je u Beogradu tada bilo poledice.

Podsjetimo, Maja Sopta i Matej Periš poznaju se od malih nogu, budući je njezina majka bila Matejeva učiteljica, a osim toga, i njen brat je Matejev prijatelj, koji s društvom nije išao u Beograd na doček Nove godine.

Maja je posljednja osoba koju je nestali Periš pokušao kontaktirati kobne noći kada je nestao, što su pokazali podaci s njegovog mobitela.

Ne propustite