OVAJ CVIJET OBAVEZNO DONESITE U SVOJ DOM: Gdje je on tu je sreća i bogatstvo - EVO KAKVE BLAGODATI DONOSI

Objavljeno:21.01.2022 - 15:54
A A A Times Arial

Foto: Ilustracija

Ima osobinu da otklanja mračna raspoloženja i oslobađa podsvjesne želje

Miris jasmina, koji u Indiji simbolizuje zabranjenu ljubav na mjesečini, zaveo je mnoge. Poslednja egipatska faraonka Kleopatra potapala je jedra svojih brodova u ulje jasmina, kako bi joj vetar zanosno mirisao dok, sa svojim ljubavnikom Markom Antonijem, plovi Nilom. Upravo iz egipatske oaze Fajum jasmin će doći u Evropu, gdje su ga prenijeli Maori.

U Indiji cvjnet jasmina simbol je boga Višne. Sastojak je parfema koji pretenduju da budu vrhunski. Iz Kine se raširila moda pravljenja čaja od njegovih suvih cvjetova. Ulje jasmina aromaterapeuti smatraju za jedno od najvrjednijih i svakako najskupocjenijih esencijalnih ulja.

Kada su, već ostarelog, Nikola Makijavelija pitali da li bi voleo da se vrati u svoju voljenu Firencu, on je odgovorio: “Volio bih samo da još jednom pored mene prođe neka od sestara Gucci, jer zbog njihovog mirisa vrijedi živeti.” Taj miris zbog koga vrijedi živjeti bio je jasmin.

cvetok-schastya-stefanotis-ili-madagaskarskij-zhasmin-v-nashem-dome

Foto:Ilustracija

Mirisni žbun tamno zelenih listova i blistavo bijelih cvjetova, već hiljadama godina pleni i zaokuplja maštu ljudi od dalekog Orijenta do Mediterana. Njegova postojbina su daleka Kina i Indija. Danas, on se plantažno uzgaja u Alžiru, Maroku, Egiptu, Turskoj, Italiji i Francuskoj gde su plantaže ove plemenite biljke pod kontrolom kompanije Chanel. Tamo se dobija najkvalitetnije i najskuplje ulje jasmina.

Cvjetovi se beru samo dva dana u toku godine u vremenskom intervalu od 4:15h do 7:30h. Vjeruje se da je u tom trenutku energetski i mirisni potencijal ulja jasmina najveći. Ono što se tada sakupi predstavlja celokupnu godišnju berbu od koje se dobija, posebnom enflerage tehnikom, skupoceno absolut ulje.

Stakleni ramovi mažu se masnoćom i posipaju cvjetovima, koji se mijenjaju sve dok se podloga ne zasiti mirisom. Nakon toga posebnim rastvaračem se odstranjuje masnoća i dobija se čisto esencijalno ulje jasmina koje košta oko 60.000 dolara po litru. Ta enormna cijena za koju možete kupiti stan u centru grada ili skupoceni sportski automobil, učinila je jasmin statusnim simbolom, sinonimom za raskoš i blagu dekadentnost.

Iako su danas sintetički mirisi potisnuli prirodna ulja iz parfemske industrije, aromaterapija sve više postaje trend. Ova čudesna tehnika popravljanja fizičkog i emotivnog stanja, koristi isključivo prirodna esencijalna ulja.
Aromaterapeuti ulje jasmina koriste protiv menstrualnih grčeva i olakšavanje porođaja. Nekoliko kapi ovog skupocenog ulja rastvorenog u 30 mililitara jojobinog ili bademovog ulja predstavlja jedan od najcjenjenijih preparata za njegu suhe i osjetljive kože, naročito one koja je sklona crvenilu.

Posebno se preporučuje kada je potrebno koži vratiti elastičnost i mekoću.

Kada 4 kapi ulja jasmina pomiješate sa 4 kapi ulja mandarine i 3 kapi ulja sandalovog drveta i sipate ih u svoju kupku to će vas, prema aromaterapeutskim priručnicima, osloboditi inhibicija, probuditi vašu maštu i podstaći kreativnost.

Jasmin ima osobinu da otklanja mračna raspoloženja i oslobađa podsvesne želje.

Ovo je ulje optimizma, životne radosti i euforije. Stučnjaci za aromaterapiju kažu da jasmin sivi dan pretvara u karneval. Iako mnogima ove tvrdnje izgledaju pomalo luckasto, svi mi znamo da nas miris, baš kao i muzika, može oraspoložiti i učiniti da osjetimo zadovoljstvo i samopouzdanje.
Jedna kap jasmina, koju ste utrljali na potiljak, ispod kose, učiniće od vas kraljicu zabave. Osjećaćete se posebno i jedinstveno, jer ovo ulje na svakoj koži miriše drugačije.

Upravo ta činjenica podstakla je Koko Šanel da jasmin odabere kao noseću notu svog čuvenog parfema koji je postao kulturološki fenomen. Ona je tvrdila da žena treba da miriše na sebe, a ne na cvijeće.

Beli jasmin simbolizuje odanost, žuti ljupkost i eleganciju, a jasmin je generalno cvijet koji simbolizuje porodicu.

U nekim mjestima vjeruje se da svaka žena treba u kući da ima kesicu sa osušenim cvjetovima jasmina, jer suvi jasmin predstavlja simbol zaštite braka. Imajte to u vidu kada poklanjate cvijeće!

Novi.ba/Alo.rs