Samantha Power u posjeti BiH: Opredjeljenje SAD-a za partnerstvo sa bh. građanima

Objavljeno:19.01.2022 - 11:45
A A A Times Arial

Administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power boravit će od od danas do petka, 21. januara, u posjeti BiH da bi istakla čvrsto opredjeljenje SAD-a za promociju pomirenja, najavljeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Planirano je da Power ima sastanke sa zvaničnicima u vlasti, predstavnicima civilnog društva i mladim aktivistima, novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom, borcima za zaštitu životne sredine, privrednicima na čelu malih preduzeća i preživjelima iz rata u BiH.

Tokom posjete sastat će se sa lokalnim partnerima USAID-a iz nevladinog sektora u oba entiteta i svih etničkih grupa.

U saopćenju je navedeno da će tokom posjete Powerova još jednom istaći opredjeljenje SAD-a za partnerstvo sa građanima BiH "dok nastoje izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost u stabilnoj, funkcionalnoj BiH koju čine dva entiteta, tri konstitutivna naroda i svi ostali građani".

Iz Ambasade SAD u BiH su naveli da će Powerova tokom posjete naglasiti potrebu da svi akteri u BiH rade na jedinstvu i jačanju zajedničkih nastojanja da za sve građane BiH bude izgrađena sigurna i stabilna budućnost.

Komentar na posjetu Samanthe Power dao je i bh. novinar Erol Avdović iz New Yorka:

"Nuklearni nosač aviona CVN-75 Hary S. Truman sa 90 aviona, 20 helikoptera i 5.000 marinaca je na svega 130 kilometara zračne linije (70 nautičkih milja) od Dubrovnika, skoro uz morsku granicu Bosne i Hercegovine. Zašto li je tu baš sad? Samantha u Sarajevu", poručio je Avdović.

(SB)

  
 

Komentari

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!