Njemačka i Rusija o BiH, zajednički interes na Balkanu

Objavljeno:19.01.2022 - 09:55
A A A Times Arial

 Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock razgovarali i o stanju u Bosni i Hercegovini.

U Ambasadi Rusije u Bosni i Hercegovini izdvojili su Lavrovovu poruku da se u Vijeću za implementaciju mira (PIC) treba odlučivati konsenzusom.

"Njemačka i Rusija imaju zajednički interes da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju. Mi smo, kao i Njemačka, članica PIC-a u skladu sa sporazumom sklopljenom u Daytonu. Zainteresovani smo za obnavljanje prakse konsenzusa u radu ovog važnog mehanizma", poručio je Lavrov tokom susreta s Baerbock u Rusiji.

Također u Rusiji je Lavrov dan prije razgovarao s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Goranom Grlićem Radmanom. Tom prilikom je izjavio da "vide diskriminaciju Hrvata u Bosni i Hercegovini".

Ministrica Baerbock je među onima koji insistiraju da Evropska unija treba sankcionisati one političare koji su odgovorni za krizu u Bosni i Hercegovini. Strani mediji prenose da je istakla da njena država neće odstupati od temeljnih vrijednosti u odnosima s Rusijom.

  
 

Komentari

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!