WHO upozorava: Prelazak covida u endemski oblik ne znači da nije opasan

Objavljeno:18.01.2022 - 19:40
A A A Times Arial

Sama činjenica da će pandemija koronavirusa jednom prijeći u endemski stadij ne znači da virus više neće biti opasan, upozorio je u utorak direktor za upravljanje kriznim stanjima u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

“Ljudi pandemiju suprotstavljaju endemiji, ali endemska malarija ubija stotine hiljada ljudi, HIV je endemski, endemsko je nasilje u našim gradovima”, rekao je Michael Ryan na virtuelnom panelu na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF).

“Endemsko po sebi ne znači da je dobro, endemsko samo znači da je ovdje zauvijek”, istakao je Ryan.

Pojava omikrona koji je puno zarazniji od drugih varijanti koronavirusa, ali uzrokuje puno lakše simptome kod vakcinisanih, pokrenula je raspravu o prelasku pandemije, proglašene početkom 2020., u stanovit endemski oblik. Ta rasprava općenito podrazumijeva da je on puno manje opasan.

“Virusa se nećemo osloboditi ove godine. Virus možda nikad nećemo iskorijeniti. Virusi koji uzrokuju pandemije lako mogu postati dio ekosistema. Prekinuti možemo javnozdravstvenu krizu međunarodnih razmjera (viši stepen uzbune WHO-a)”, još je upozorio čelnik dodajući da treba “doći do što niže stope incidencije s maksimumom vakcinacije kako niko ne bi morao umrijeti”.

Ryan je ujedno rekao da će ubuduće tri do četiri doze možda biti uobičajene kako bi se spriječili teži oblici koronavirusa.

Osim Johnson&Johnsona, sve druge vakcine se preporučuju davati u dvije doze, a treća tzv. booster doza uveliko se preporučuje otkad se omikron proširio u svijetu.

“Te doze više nećemo nazivati booster. Smatrat ćemo samo da su tri ili četiri doze neophodne za stjecanje trajnog i snažnog imuniteta koji vas dugotrajno štiti od hospitalizacije i od smrti”, poručio je Ryan.