Uhapšene tri osobe zbog vandalskog čina na mezarju u Brčkom

Aktuelno
Uhapšene tri osobe zbog vandalskog čina na mezarju u Brčkom
..Devetog januara 2022. godine iza ponoći, putem telefona Policiji Brčko distrikta BiH je prijavljeno da je u posljednjih pola sata od nepoznatih osoba u naselju Ivici na betonskoj ogradi mezarja išaran grafit na kojem piše „Brčko 92 Never Forget Srebrenica 95, 8372 BHF“. Odmah nakon zaprimanja prijave od policijskih službenika na mjestu događaja je izvršen uviđaj kojom prilikom je utvrđeno da su nepoznate osobe preko postojećeg natpisa cijelom dužinom ispisane vodoravne linije, saopšteno je iz policije.

.Devetog januara 2022. godine iza ponoći, putem telefona Policiji Brčko distrikta BiH je prijavljeno da je u posljednjih pola sata od nepoznatih osoba u naselju Ivici na betonskoj ogradi mezarja išaran grafit na kojem piše „Brčko 92 Never Forget Srebrenica 95, 8372 BHF“. Odmah nakon zaprimanja prijave od policijskih službenika na mjestu događaja je izvršen uviđaj kojom prilikom je utvrđeno da su nepoznate osobe preko postojećeg natpisa cijelom dužinom ispisane vodoravne linije, saopšteno je iz policije.

O zaprimljenoj prijavi i utvrđenim činjenicama obaviješten je dežurni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, nakon čega su preduzimane intenzivne mjere i radnje na identifikaciji počinilaca i njihovog motiva.

Dana 18. januara 2022. godine nakon prikupljenih operativnih informacija i složene kriminalističke obrade u službene prostorije Policije Brčko distrikta BiH su privedene osobe B.M. rođen 2002. godine, M.K. rođen 2003. godine i R.L. rođen 2002. godine, svi iz Brčkog, koji su u potpunosti priznali izvršenje navedenog djela.

Nakon preduzimanja potrebnih radnji dokazivanja i izvršenih konsultacija sa Tužilaštvom Brčko distrikta BiH u cilju konačne pravne kvalifikacije, definisano je da predmetni događaj ne sadrži elemente bića krivičnog djela, te da se isti procesuira kao prekršaj.

S tim u vezi, Policija Brčko distrikta BiH će Osnovnom sudu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine uputiti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv navedene tri osobe zbog počinjenog prekršaja iz člana 9. Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

Ne propustite