Osmanović: Ne mora doći do izmjena Izbornog zakona, HDZ se može žaliti Strazburu

Objavljeno:18.01.2022 - 09:58
A A A Times Arial

 Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, poručio je gostujući u emisiji "Plenum" Federalne televizije kako SDA smatra da do izmjena Izbornog zakona ne mora doći, da SDA neće nijedan korak napraviti unazad koji će voditi dodatnim etničkim podjelama, poručivši kako se HDZ na izbor hrvatskog člana Predsjedništva može žaliti Evropskom sudu za ljudska prava.

"Razlika Stranke demokratske akcije u odnosu na HDZ je u tome da ne mora doći do izmjena Izbornog zakona do predstojećih Općih izbora. Izbori se mogu održati po važećem Izbornom zakonu i po važećem Ustavu Bosne i Hercegovine, a spremni smo da razgovaramo.

Parlamentarna većina koju sačinjavaju SDA, SNSD i HDZ sa svojim koalicionim partnerima, treba imati više hrabrosti i odlučnosti. Naravno imamo hrabrosti i odlučnosti ali nećemo podržati ništa što će ići na štetu građana i države Bosne i Hercegovine", kazao je Osmanović.

No, dodaje "nećemo nijedan korak napraviti unazad koji će voditi dodatnim etničkim podjelama unutar Federacije Bosne i Hercegovine i unutar cijele Bosne i Hercegovine".

"Krećemo se kao što sam rekao ka evropskim i civilizacijskim standardima i upravo sam tražio da se HDZ odredi, jesu li spremni da se krećemo tim putem, i da razdvojimo, pravno i političko.

Ovo što HDZ traži, ovo je političke naravi, jer nijedna presuda od pet presuda Evropskog suda za ljudska prava nije problematizirala izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH iz FBiH.

Ako HDZ smatra da su im ugrožena prava zašto nije uputio apelaciju prema Ustavnom sudu ili prema Evropskom sudu za ljudska prava, pa da vidimo kako bi te pravosudne institucije odredile se prema ovome. Prema tome, ovo su politčki ciljevi i oko njih se da razgovarati, ali naravno bez bilo kakvih ucjena, blokade države što nažalost radi SNSD, nažalost HDZ-u to nije mrsko, i ovo što radi HDZ po pitanju obustavljanja implementacije Općih izbora iz 2018. godine preko Doma naroda u F BiH", dodao je Osmanović.