Ruski ambasador otvoreno prijeti: Imamo pravo reagirati na ulazak BiH u NATO

Aktuelno
Ruski ambasador otvoreno prijeti: Imamo pravo reagirati na ulazak BiH u NATO
Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov komentirao je navode ambasadora SAD-a Erica Nelsona da Rusija ne bi dozvolila BiH da se pridruži NATO savezu te je poručio kako se radi o čistoj laži.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov komentirao je navode ambasadora SAD-a Erica Nelsona da Rusija ne bi dozvolila BiH da se pridruži NATO savezu te je poručio kako se radi o čistoj laži.

Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti.

"Upoznao sam se sa 'oproštajnim' intervjuom američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Erica Nelsona za nekoliko izdanja. Ne mogu ostaviti bez pažnje neke od njegovih primjedbi.

Kolega tvrdi:

'Ruski ambasador je prošle godine to čak i rekao, da Rusija ne bi dozvolila BiH da se pridruži NATO-savezu'. 

Najblaže rečeno, ovo je netačna interpretacija. Iskreno rečeno, to je laž.

Za gospodina Erica Nelsona i sve one koji su histerično reagovali na izjavu u pitanju, ponavljam. Rusija, za razliku od Washingtona, Bosni i Hercegovini ne nameće vanjskopolitičke prioritete. Bosna i Hercegovina, koju smatramo prijateljskom zemljom, ima suvereno pravo izbora. Ali, ukoliko izbor bude u korist ulaska u NATO – iako je jasno da u državi ne postoji konsenzus po tom pitanju, a trenutna situacija se temeljno razlikuje od perioda 2000-ih – Rusija ima puno pravo da reaguje na ovakav hipotetički razvoj situacije u skladu sa svojim nacionalnim interesima.

Što se tiče Ureda visokog predstavnika. Vjerovatno svi su već shvatili kakav su naši zapadni partneri inscenirali cirkus oko takozvane smjene visokog predstavnika. Bez rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a ovo mjesto je vakantno.

Da ne govorim o tome da Upravni odbor, pod pritiskom Washingtona, krši ne samo duh, već i slovo Mirovnog sporazuma, svaki put iskrivljujući njegov tekst u svojim izjavama.

O pogubnosti OHR-a tvrdimo ne samo mi, već i trezveni posmatrači na Zapadu. Mogu se osvrnuti na nedavni članak prvog visokog predstavnika, Carla Bildta, koji je – a on zna o čemu govori – pozvao na zatvaranje OHR-a i okončanje arhaičnog vanjskog protektorata u BiH. Da se Bosancima i Hercegovcima nudi prilika da se sami dogovore.

Zar nije očito da nastavak prisutnosti OHR-a dovodi do destabilizacije situacije ne samo u BiH, već i u cijelom regionu? Ali krivica se pripisuje, kao i obično, potpuno drugoj osobi. Sankcije se primjenjuju kao dio 'nastave', bez suđenja ili istrage. Istovremeno, oni koji se sada burno raduju nedavno uvedenim ograničenjima treba da imaju na umu da i ista mogu uticati i na njih – ako Washington poželi nekoga da kazni „zbog korupcije“.

A gdje je ono čuveno 'beyond reasonable doubt'? Ili se u odnosu na 'domorodce' nema potrebe za opterećivanje dokazima?

Tu se može zamisliti jedan strog učitelj u cilindru sa prugama i zvjezdicama, koji lenjirom mlati nesavesne učenike po prstima dok ne “ispune postavljene uslove i da se upišu u evropsku školu'...

O 'malignom uticaju Rusije'. Svaki put kad ovo čujem, dobijem snažan dojam da se nešto 'maligno' dogodilo u glavama onih koji o tome pričaju.

Volio bih poželjeti gospodinu Nelsonu uspjeh u njegovim budućim aktivnostima", navodi se u saopćenju.

Izvor:Radio Sarajevo

Ne propustite