Vučić: Građani Srbije na referendumu podržali promjene u pravosuđu

Region
Vučić: Građani Srbije na referendumu podržali promjene u pravosuđu
,

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić večeras je saopćio da su građani Srbije podržali ustavne promjene u oblasti pravosuđa, pozivajući se na preliminarne rezultate referenduma.

Izjavio je da je ustavne promjene podržalo 60,4 posto građana, dok je 39,5 posto bilo protiv. Kako izviještavaju srbijanski mediji, pravo glasa je imalo 6,5 miliona ljudi, od čega se njih 32 posto izjasnilo na referendumu.

Referendumsko pitanje je glasilo: "Da li ste za potvrđivanje akta o promjeni Ustava Republike Srbije?". Bili su ponuđeni odgovori "da" ili "ne", a cenzus za izlaznost nije postojao.

U vlasti su ranije uvjeravali da će ovim ustavnim promjenama biti smanjen politički utjecaj pri izboru sudaca i tužioca. Konkretnije, izmjene podrazumijevaju promjene u načinu odlučivanja u Narodnoj skupštini prilikom kadroviranja u pravosuđu. Osim toga, izmjenma je predviđeno da će najviši sud u Srbiji postati Vrhovni sud.

Nadležni tvrde da se ovim promjenama doprinosi procesu integracije Srbije u Evropsku uniju.

Al Jazeera Balkans prenosi da tokom referenduma nisu izostali incidenti. Bivši parlamentarac ekstremno desničarske stranke Dveri Srđan Nogo je nogom udario glasačku kutiju, a nakon toga je priveden.

Izvor:Klix

Ne propustite