Vučić: Vjerujem da će građani glasati za napredak demokratije

Objavljeno:16.01.2022 - 11:38
A A A Times Arial

Foto: Novosti

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon glasanja na referendumu o ustavnim promjenama u oblasti sudstva da vjeruje da će građani glasati za napredak demokratije, vladavinu prava i istinsku nezavisnost pravosuđa i tužilaštva, kako prenosi Anadolu Agency (AA).

Maltretiranje i šikaniranje

Istakao je da su promjene Ustava važne za strane investitore kojima je pravna država jedan od ključnih faktora prilikom odlučivanja o ulaganjima u Srbiju.

Dodao je da je Srbija vidjela zabrinutost Srba na Kosovu povodom rezolucije kosovske Skupštine protiv održavanja srbijanskog referenduma na teritoriji Kosova.

Naglasio je da se ne radi o iznenađenju, "zbog stalnog maltretiranja i šikaniranja kosovskih Srba".

Dalekosežne posljedice

Vučić je ocijenio da će ta odluka Prištine imati "dalekosežne posljedice" i naglasio da je Srbija uz svoj narod na Kosovu i da će uvijek biti uz njih.

Naveo je da su Srbi sa Kosova pokazali da "njihov glas predstavlja glas za Srbiju, a ne za kosovskog premijera Aljbina Kurtija".

Govoreći o zemljama Kvinte – Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj i Italiji, Vučić je rekao da se od njih povodom zabrane glasanja na referendumu "ne mogu čuti kritike, niti očekivati sankcije prema Prištini".

Novi,ba/Avaz

  
 

Komentari

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!