RECEPT ZA KREMPITU IZ 1946. GODINE- JEDINI PRAVI: Evo u čemu je tajna (RECEPT)

Praktična žena
RECEPT ZA KREMPITU IZ 1946. GODINE- JEDINI PRAVI: Evo u čemu je tajna (RECEPT)
Ukoliko volite krempitu, obavezno isprobajte i ovaj način pripreme

Ukoliko volite krempitu, obavezno isprobajte i ovaj način pripreme

Recpet iz “Kluba književnika” je već ušao u istoriju, a mnogi se slažu da a bolji ne postoji. Evo recepta :

Sastojci:

14 žumanaca
200 grama šećera
2,2 litra mlijeka
40 grama želatina
Tri kesice vanilin-šećera
400 grama praha za šlag
500 grama zamrznutog lisnatog testa

Priprema:

Lisnato tijesto odmrznuti i istanjiti u dve kore koje se posebno ispeku i iskroje prema kalupu (30 x 40 centimetara), u koji će se stavljati pripremljen krem. Gornja kora mora da se isiječe i čuva van frižidera do služenja, ineče neće biti krckava, već "žilava".

Za krem pomiješati 14 žumanaca, 200 grama šećera, litar mlijeka, tri kesice vanilin-šećera i 40 grama želatina i mutiti žicom, kuvajući na pari da se zgusne oko pola sata. Pazite da se smesa ne prekuva, inače će biti zrnasta.

Dok se skuvani krem hladi, umutiti prah za šlag sa 1,2 litra mleka. Pomiješati hladan krem i umućeni šlag, još mutiti dok se mase ne sjedine, i sipati krem u kalup na pečenu koru. Odozgo nožem podijeliti kolač na 24 parčeta (tri po širini i osam po dužini), i služiti sa isečenim "poklopcem" od one druge kore koja se ne stavlja u frižider. Pre služenja posuti šećerom u prahu.

Prijatno!

Ne propustite